Po Masarykovi na Slovensku stříleli. Kluci z praku.

O návštěvě studentů ve slovenských Topoľčiankach jsme vás už informovali. Byli mezi nimi také Lukáš Květoň, Roxana Šiserová a Marek Sedláček.

S Roxanou Šiserovou máme nyní možnost navštívit místní zámek – letní sídlo československých prezidentů. Na otázku, proč ho miloval i první československý prezident Masaryk, odpověděla průvodkyně Lýdie Némethová. 

S Markem Sedláčkem se vydáme na vánoční trhy. Navštívil je přímo na nádvoří zámku. 

V rozhovoru s Miroslavem Špaňárem z Lesů SR se Marek zaměřil na kondici tohoto státního podniku. Jak ujišťuje Špaňár, lesy mají zatím dostatek dřeva a zaměstnanci se nemusí bát propouštění.

Roxana Šiserová vyzpovídala Milana Poláka – vedoucího ekonomického úseku Lesů SR. Jednou z jeho vedlejších aktivit je pěstování vinné révy. Na 3,5 hektarech půdy vyrobí ročně 18 000 litrů vína. Proč se rozhodli pro tento druh aktivity prozrazuje Polák v rozhovoru.

Lukáš Květoň hledal vzpomínky na prezidenta Masaryka v místním hřebčíně a u kaplana zdejší farnosti Lukáše Valkoviče. Ze vzpomínek zachycených v kronice se dozvěděl dvě příhody, které vypovídají o osobnosti prvního československého prezidenta.

Poděkování: Upřímné poděkování patří Lesům Slovenské republiky, Národnímu hřebčínu a Kněžskému semináři v Nitře za jejich vstřícnost, ubytování a stravu při pobytu studentů na Slovensku.

Foto: Karol Lovaš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *