Mozkových poruch přibývá. Nadějí je český výzkum, pomáhá i divadlo.

Barbara Králová

Mozek je komplexní nástroj a, jak tvrdí přednosta Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice Robert Jech: „Když je něco složité, snadno se to pokazí“. Jak počet některých neurologických onemocnění roste a jiných klesá a jak s nimi bojovat, informovala VFN v úterý 21. listopadu na tiskové konferenci.

V letech 1990 až 2016 prudce stoupl počet diagnostikovaných mrtvic, demencí a Parkinsonových chorob, což odborníci částečně vysvětlují stárnutím populace. Ve statistikách ale hrají roli také další faktory, jako toxické látky v životním prostředí. Zánětlivá mozková onemocnění jsou naopak díky rozvoji antibiotik na ústupu.

V boji s poruchami mozku pomáhá vynikající stav české vědy. „První lékařská fakulta koordinuje neurologický výzkum na všech pěti fakultách Univerzity Karlovy,“ uvedl Jech. Lékař Filip Růžička poté představil nové perspektivní metody léčby, jako je zavádění tenkých elektrod do různých částí mozku. Hloubková stimulace následně mění způsob jeho fungování a pomáhá pacientům s Parkinsonovým syndromem.

Velkým problémem naopak zůstává rozpoznávání nemocí. Ačkoliv spolu tato dvě odvětví nemají zdánlivě nic společného, s šířením povědomí může pomáhat kultura. Nová hra Vděk divadla Viola upozorňuje na poruchu řeči afázii. Přípravu na postavu, která se náhle začne ztrácet v labyrintu slov, přiblížily herečky Klára Cibulková a Anna Kameníková. Nemocnou matku a opatrující dceru umělkyně ztvárnily díky konzultacím s lékaři i návštěvám pečovatelů.

Odborníky podobná osvěta v divadle potěšila: „Spojování medicíny a vědy s uměním je neuvěřitelně obohacující.“

Text vznikl na semináři Žurnalistická tvorba pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *