Barevná symfonie pod Týnským chrámem: Warholův svět ožívá v Central Gallery

Tereza Krocová –

I v samotném srdci Prahy může domorodec okusit nevšední zážitek. Pokud se mu podaří procpat se na Staroměstském náměstí davem vyčkávajícím na spuštění orloje, objeví přímo pod Týnským chrámem galerii, kterou stojí za to navštívit. Kdo vyznává barevnost, jedinečnost a pestrost, by neměl rozhodně minout výstavu vůdčího představitele pop artu Andyho Warhola.

Výstava v Central Gallery, která návštěvníky vtáhne do fascinujícího světa ikonického umělce pop artu, je rozdělena do dvou částí. První z nich se vypráví příběh o tom, jak se Andrej Warhola, syn rusínských přistěhovalců vyrůstající v československém ghettu na předměstí Pittsburghu, stal Andy Warholem, uměleckou ikonou 20. století. Úsek je zasvěcen jeho dětství, mládí, rodině, a především Warholově milované matce Júlii, která mu byla celoživotní poradkyní i inspirací. Divák může nahlédnout do rodinných archiválií, jako jsou dobové fotografie či dopisy mezi jeho rodinou v USA do rodné slovenské Mikové.

Druhá část výstavy se zaměřuje na samotnou Warholovu tvorbu. V průběhu expozice návštěvníci procházejí klíčovými fázemi umělcova tvůrčího procesu od jeho raných prací až po pozdní období. Kromě proslulých grafik například s portréty Marilyn Monroe, které se řadí k naprosté klasice pop artu, si návštěvník může prohlédnout také filmové plakáty k jeho vlastním projektům, propagační grafiky, ilustrace pro módní magazíny, jako je Vogue nebo Glamour a obálky vinylových desek. Mezi nimi nechybí ani proslulý banán, který Warhol navrhl pro rockovou kapelu The Velvet Underground.

V prostorách Central Gallery si milovník umění kromě Warholovy tvorby také vychutná autora Slovanské epopeje Alfonse Muchu či surrealistu Salvadora Dalího. V každé expozici se nachází více než 200 děl, která představují autory netradičním a neotřelým způsobem. Návštěvník si na místě může zakoupit vstupenku na jednotlivé výstavy, nebo využít zvýhodněný lístek na všechny tři expozice dohromady.

Výstava v Central Gallery mě nadchla svou působivou kombinací intimního pohledu do života Andyho Warhola a jeho výrazného uměleckého odkazu. Doporučuji tuto výstavu všem, kdo chtějí prožít nezapomenutelný kulturní zážitek plný barev, emocí a inspirace. Je skvělou příležitostí poznat jednoho z nejvýznamnějších umělců 20. století.

Text vznikl pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

Foto: Tereza Krocová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *