Vleklý spor o korespondenční volbu. Část zdejších politiků z ní má strach

Tereza Povolná –

V zahraničí žije přibližně čtvrt milionu Čechů s platným pasem. Lednového prezidentského hlasování se přitom účastnilo jen asi 23 tisíc z nich. Na vině je nevstřícný systém. Česká republika jako jedna z mála zemí Evropy neumožňuje krajanům volit poštovně. Příležitosti i nástrahy korespondenční volby analyzuje Tereza Povolná.

„Když bude tatínek autoritativní, řekne, že mají všichni volit tak a tak,“ kritizuje možnou novelu volebního zákona senátor Tomáš Jirsa (ODS). Akt by podle něj pozbyl tajnostil, vadí mu, že by lidé v cizině „nechodili za plentu“. „Když bude člověk chtít volit sám, tak to udělá. Funguje to bez problémů. Je to typicky česká úvaha, jak něčemu zabránit,“ oponuje komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo.

Dnes existují dvě možnosti, jak hlasovat z ciziny. Pro variantu hlasování skrz průkaz se rozhodly dvě české studentky. Anna volila ve Švédsku, Klára ve Skotsku. „K urně jsem cestovala několik hodin různými dopravním prostředky a stálo mě to v přepočtu tisíce korun,“ svěřuje Klára. Zastupitelských úřadů existuje na světě 101, v drtivé většině zemí tak mohou Češi odevzdat obálku jen na jednom místě.

Práce vznikla pod vedením doc. PhDr. Alice Němcové Tejkalové, Ph.D.

Foto: Canva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *