Novináři z celého světa v Praze diskutovali o budoucnosti žurnalistiky

Žurnalistika globálně čelí mnohým výzvám, se kterými se musí vypořádat. Hosté z mnoha zemí světa na pražském summitu diskutovali s českými i zahraničními novináři a mediálními odborníky o tom, jak se s výzvami od inovativního vedení redakčních týmů po marketing na sociálních sítích vypořádat.

Ve čtvrtek 7. října hostil prostor HubHub v pražském paláci ARA News Impact Summit 2022, který se po dvou letech koronavirové pandemie konal opět naživo. Diskuzi na platformě celodenních panelů provázel tematický rámec The Future of Editorial.

Stejně jako většinu současných mezinárodních událostí i pražský summit ovlivnila ruská agrese na Ukrajině. Úvodní přednášku měl redaktor Rádia Svobodná Evropa Mark Krutov, jenž v patnáctiminutovém bloku představil práci novinářů s otevřenými zdroji a využití volně přístupných dat nejen ve válečných konfliktech. Na Krutovo vystoupení navázala přední česká investigativní novinářka Pavla Holcová z neziskového zpravodajského webu Investigace.cz, která pokračovala v tématu práce s otevřenými zdroji a popsala podrobnosti svého pátrání v majetkových databázích, jež odhalilo přímé vlastnické struktury oligarchů napojených na Putinův režim.

Organizátoři summitu vnímají vzrůstající zapojení sociálních sítí do fungování médií, proto účastníkům představili různé platformy, jež už dnes pomáhají novinářům. Promluvili odborníci z německého Deutsche Welle nebo zástupci společnosti Google, doplnění o odborníka na audio technologie z firmy Spotify. Vedle tradičních sociálních sítí se žurnalistika v nové podobě objevuje i na dříve novináři nevyužívaných sdělovacích prostředcích (např. Twich). O tom v Praze hovořil španělský streamer Emilio Doménech López, jenž ze svého newyorského studia téměř každý den vysvětluje tisícům příznivců aktuální politické dění na základě statistických dat prostřednictvím populární streamovací služby Twitch.     

Evropské centrum pro žurnalistiku ve spolupráci se společností Google Initiatives a dalšími partnery, mezi kterými nechyběl Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK, uspořádalo více než tři desítky akcí v sedmadvaceti evropských městech. Projekt News Impact má za svůj hlavní cíl pomáhat svobodným médiím se sdílením zkušeností a inovativních přístupů v oboru.

Foto: European Journalism Centre

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *