Příběh zubu svaté Anežky. Co s ním má bývalý španělský král?

Všichni kolem něj chodí, ale jen málokdo vejde dovnitř. Řeč je o kostele sv. Františka, který stojí u paty Karlova mostu na Křižovnickém náměstí v Praze. Někomu může připadat nenápadný, ale v České republice jde o skutečnou raritu. Jako jeden z mála kostelů u nás byl totiž postavený podle římského vzoru. Pyšní se relikvií svaté Anežky České.

Světice, se kterou je spojený pád komunismu v Československé socialistické republice. Bylo to 12. listopadu, kdy Československá televize vysílala z Vatikánu v přímém přenosu svatořečení této princezny z rodu Přemyslovců. V té době věc nevídaná. V minulosti navštívil kostel sv. Františka i Wolfgang Amadeus Mozart a zahrál na zdejší varhany. To se před Vánoci povedlo i studentům žurnalistiky. Kamila Plzáková si dokonce na ukulele „střihla“ Karla Kryla. Všechno pro vás na rozhlasový mikrofon zachytil Martin Bartošek.

Autor: Martin Bartošek

Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou je jediným mužským řádem na světe, který založila žena. Byla ní v roce 1233 princezna z rodu Přemyslovců, svatá Anežka Česká. Dnes se jeho členové, kromě pastorace, věnují i podpoře nemocnice sester boromejek pod Petřínem. V areálu kláštera provozují dívčí školu a vysokoškolským studentům zas nabízejí ubytování v centru Prahy. Zájemci se můžou přihlásit prostřednictvím emailu juvenat@krizovnici.eu. S knězem, Tomášem Gregůrkem v pražském kostele sv. Františka u Karlova mostu mluvila Anežka Zemanová.

Autorka: Anežka Zemanová

Foto: Karol Lovaš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *