Výroba superbů míří do Bratislavy, Volkswagen tam investuje miliardu eur

Koncern Volkswagen v pondělí na tiskové konferenci oznámil, že investuje celkem miliardu eur do továrny v Bratislavě, polovinu z toho na výrobu modelů Škoda Superb a Volkswagen Passat. Již v pátek Škoda Auto oznámila přesun výroby modelů Superb z českých Kvasin právě do Bratislavy. Vyvíjet se budou oba modely v České republice.

Výroba se má přesunout v roce 2023. Důvodem je podle Škody Auto uvolnění kapacity pro výrobu SUV Kodiaq a Karoq a další model značky Škoda. Konec výroby modelu Škoda Superb v Česku kritizovaly odbory, podle nich představenstvo málo bojovalo a společnosti se nezastala ani vláda. Přemístění výroby si nevyžádá žádné rozšíření bratislavské továrny. Většina z půl miliardové investice se zaměří na úpravu lakovny a na dodatečné technologie. „Nevytváříme nové výrobní kapacity. Továrna zůstane na svých původních kapacitách,“ odpověděl na dotaz ČTK předseda představenstva německého koncernu Oliver Grünberg.

V bratislavském závodu se vyrábějí SUV Touareg, Audi Q7, Audi Q8 a Porsche Cayenne. O místě výroby obou modelů se spekulovalo delší dobu. Nejdříve koncern Volkswagen uvažoval o přesunu modelu Passat z dolnosaského Emdenu do Kvasin, kde by se vyráběl spolu se Škodou Superb. Mluvilo se i o přemístění výroby obou modelů do Turecka. Tyto plány však nakonec německá společnost nerealizovala.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *