Nový Malý princ přiletěl do Vnitroblocku. Interaktivní výstavu oceňují děti i dospělí

Výstava pro děti i dospělé. Vnitroblock v pražských Holešovicích hostí celý listopad výstavu ilustrátorky Elišky Podzimkové Malý princ. Interaktivní expozice ukazuje nové ilustrace Malého prince, knihy autora Antoina de Saint-Exupéryho. Ty autorka zasadila do prostředí islandské přírody. Jedinou věcí, kterou na výstavu návštěvníci potřebují, je mobilní telefon.

V českých knihkupectvích se objevila nová podoba knihy Malý princ. Nakladatelství Albatros totiž o nové ilustrace nadčasové knihy požádal fotografku a ilustrátorku Elišku Podzimkovou, která se podílela například i na knize Honest guide novináře Janka Rubeše.

Ilustrace z nového vydání vystavuje Eliška Podzimková v holešovickém Vnitroblocku do konce prosince. Expozice je unikátní především svou interaktivitou, díky níž se návštěvníci ocitnou přímo na planetě B 16. „Lidé by se měli trochu pozastavit nad tím každodenním shonem. Naším cílem bylo vytvořit místnost, ve které bude člověku dobře, kde bude chtít zůstat delší dobu,“ uvedla autorka výstavy pro časopis Maminka.

Autorka příběh Malého prince zasadila do přírody Islandu. Lidé se tak na výstavě mohou podívat nejen na jednotlivé ilustrace Malého prince, lišky nebo jednotlivých postav na planetách, ale i na panoramatické fotografie z islandské přírody. Tu si mohou zájemci vychutnat i na videu, které ukazuje jak přípravy celé expozice, tak i cestování nedotknutelnou přírodou.

Výstava především spojuje přírodu s moderní technologií. Návštěvníci výstavy si po otevření dveří do výstavní místnosti musejí stáhnout speciální aplikaci, která tvoří celou expozici originální. Při příchodu k obrazu v kruhovitém tvaru lidé namíří aplikaci na danou ilustraci a ta se postupně rozpohybuje. Návštěvníkům se tak odhalí vzlétající letadlo, pochodující sloni nebo liška s hýbajícím se ocasem.

Nová podoba Malého prince nadchla jak děti, tak rodiče. „Malého prince máme rádi, tak jsme na výstavu vzali i naše děti a všichni jsme nadšení. Dětem se moc líbí interaktivita s mobilním telefonem i třeba kreslení tajemného zvířete,“ popsala návštěvnice, která na výstavu dorazila s rodinou.

 

Text vznikl na semináři Literární a knižní kritiky PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D. 

 

Foto: autorka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *