Prague Design Week představuje tvorbu šedesáti umělců

Prague Design Week láká až do Velikonoční neděle na výrobky více než šedesáti designérů, workshopy i ohromující výhled na Prahu. Umělci z celého světa představují paletu designu – od šperků přes módu až po nábytek, ekologické projekty a umění.

„Ze stovek přihlášených z nejrůznějších koutů světa – Rusko, Čína, Anglie, Afrika – vybíráme jen ty nejlepší. Snažíme se neupřednostňovat národnost, ale kvalitu a rozmanitost,“ řekl organizátor Prague Design Week Ondřej Krynek na pondělní tiskové konferenci.

Šestý ročník designové přehlídky se koná v historické budově banky na náměstí Republiky, která není běžně přístupná. „Prague Design Week uvidíte vždy ve žluté a jeho letošním motivem je trojúhelník. V budově najdete dvě trojúhelníkové instalace – jednu papírovou plastickou a druhou optickou, která rozehrává akci,“ vysvětluje Krynek a dodává: „Nejde nám jen o to, ukázat finální výrobek, ale i pozadí tvorby. Design je slovo, které se nadužívá. My ho chceme vrátit do stavu, kdy design bylo něco víc než jen něco někde vystavit. V expozicích tedy najdete malé dílny, rozpracované prototypy a různé workshopy. Každý večer se budou konat také přednášky.“

Návštěvníci mohou ochutnat cupcaky, zamilovat se do kabátu za deset tisíc, vyzkoušet nejrůznější prstýnky, zakoupit menší dárky k Vánocům nebo se zavřít do zvukotěsné mikrokanceláře SilentLab. Některé místnosti také spoluvytvářejí, jak prozradila Monika Koblerová z projektu Czech Image. „Projekt Czech Image se dívá na Českou republiku očima mladé generace z Česka a dalších deseti zemí. Vytvořili nejrůznější plakáty, které návštěvník věsí na stěny, jak se mu zlíbí. Výstava se tedy bude v průběhu týdne proměňovat,“ uvedla.

Rodiče s dětmi mohou zavítat také do nehlídaného dětského koutku – místnosti plné zvířátek, s omalovánkami, skákacím panákem i zdí na kreslení. Výstava je prodejní a vstupné stojí 150 Kč, pro studenty a důchodce 100 Kč.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Design Mag

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *