Colette láká diváky na silný příběh i na obsazení

Od čtvrtka 28. února promítají česká kina film britského režiséra Washe Westmorelanda. Snímek s názvem Colette: Příběh vášně vypráví o životě mladé ženy, která se zamiluje do staršího muže. Její kreativita a snaha o emancipaci se dostává na česká plátna téměř po roce, celosvětovou premiéru měl snímek vloni 20. ledna na festivalu Sundance.

Westmoreland, z jehož dílny pochází například drama Pořád to jsem já, se zde snaží přesunout na filmová plátna skutečný příběh spisovatelky Sidonie-Gabrielle Colette. Ta se zamiluje do muže o 15 let staršího, literáta Willyho. Po jejich svatbě se Colette z klidného venkova přesouvá do víru velkoměsta. Pomalu se přizpůsobuje novému stylu života a noří se do bohémského světa svého manžela.

V tomto prostředí se probouzí její talent a začne psát romány. Ovšem Willy jí dovolí publikovat, pokud dílo vyjde pod jeho jménem. Fenomenální úspěch pak dělá z Willyho slavného spisovatele a z obou manželů opravdové hvězdy. Colette ovšem touží po uznání a ráda by šla s pravdou ven. I vlivem manželovy nevěry se jejich vztah začíná hroutit, on ale o svou talentovanou ženu pochopitelně přijít nechce. Dochází zde k souboji malichernosti, ješitnosti, závisti i žárlivosti s inspirací a zápalem.

Film diváky láká hlavně na obsazení, v němž se objeví Keira Knightley jako Colette a Dominic West jako její manžel. Historické drama, odehrávající se v Paříži, se ve světě dočkalo celkem slušného hodnocení v řadách kritiků, ale i laické veřejnosti. Filmový kritik Jordan Hoffman pro britský deník The Guardian napsal: „Keira Knightley je ve špičkové formě: chytrá, sexy a sympatická. Intimní scény jsou vkusné a není jich přehnaně moc, o to větší mají dopad na příběh.“

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Elevation Pictures přes ČSFD

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *