KOMENTÁŘ: Jak se láska k pejskům mění v nenávist k lidem

Internetová „petice“ s více než 150 tisíci rádoby podpisy. Pochod v jihočeských Prachaticích, kterého se účastnily stovky lidí a další města se k manifestacím mají přidat v příštích dnech, potažmo týdnech. Výhrůžky smrtí, zmrzačením, nadávky. Možná trochu překvapivě ne kvůli politice nebo uprchlíkům. Všechno se seběhlo kvůli jednomu případu týraného psa, který na povrch vyplul před týdnem.

K jádru pudla. Na Facebooku se objevilo video, kde muž z Prachatic trýzní své štěně. Díky tomu, že se materiál objevil na sociálních sítích, se začala o případ zajímat policie. A s ní i, zprvu regionální, posléze celostátní média – dlužno říci, že hlavně bulvárního charakteru včetně televizí Nova a Prima. Video se začalo na Facebooku šířit a následně překročilo i jihočeský region. Jak ho lidé sdíleli, přibývalo i nenávistných reakcí – včetně skutečně odpudivých. Od sdílení adresy tehdy již obviněného až po nabídku peněžní odměny za to, aby mu někdo, dosti mírně řečeno, „rozbil hubu“. To nakonec kdosi i udělal a veřejný nepřítel číslo jedna se ocitl v nemocnici. Kdo se pokusil vlny nenávisti alespoň trochu zlámat, ocitl se na rovni s trýznitelem, ne-li níže. Vznikla facebooková skupina a on-line petice, která žádá pro obviněného nejvyšší trest.

Pokud výhružky smrtí byly hrozivé, teď jedeme šusem z příkrého kopce bizarna a absurdity. Předně si řekněme, že on-line petice je naprosto nesmyslným nástrojem, který je spíše jakýmsi, dosti primitivním, průzkumem veřejného mínění bez šance čehokoliv dosáhnout. Ti, kterým je určena, mají plné právo ji ignorovat. Tuto konkrétní sestavila JUDr. Dagmar Králová. Je nepochopitelné, že člověk užívající veřejně právnický titul sestaví petici, která je už ze své podstaty bezvýznamná, i kdyby na ní bylo pět milionů podpisů. Mimoto narušuje ústavní pořádek tím, že se snaží ovlivnit nezávislost soudu. I na mnohdy vysmívané Wikipedii by Dagmar Králová zjistila, že její snaha je možná sice hezká, ale hloupá.

Alarmujícím faktorem případu Linhate (obviněný je příjmením Linha) je počet lidí, kteří kromě toho, že veřejně někomu přejí co nejbolestivější smrt, mají absolutně zkreslené představy o tom, jak funguje celý systém delegované spravedlnosti. Pro mnohé komentující není výkonem spravedlnosti nezávislý soudní proces, ale násilí za násilí, utrpení za utrpení. A pokud tyto nálady ve společnosti převládají, a to by se to po několika minutách listování komentářovými sekcemi nejen u tohoto případu mohlo zdát, bůh s námi.

Zatím stále naštěstí žijeme ve společnosti, kde má každý právo na spravedlivý a nezávislý soud. Na to, čeho se dopustil, nehledě.

Každý lynč, i ten v internetovém prostředí je špatný. Facebook k němu bohužel poskytuje otevřený prostor. Dříve si člověk zanadával před televizí, délka jeho nenávisti k ukazovanému závisela na tom, jak dlouho médium příběh opakovalo a potom se šlo dál. Nenávist a i ten ždibec násilnických choutek, které má v sobě téměř každý, odezněly. Jenže dnes stačí skok na Facebook a už se to valí. První, kdo někomu popřeje smrt, spustí lavinu. Když může on, můžu přece taky napsat to, jak si představuji vlastní krutost. Upozorněními, že se náš výlev někomu líbí, nebo že na něj někdo zareagoval, nás nutí pomyslnou arénu znovu navštěvovat.

Ale upřímně – co může sociální síť dělat? Všechny nenávistné příspěvky nevymaže ani neskryje. Ještě bude navíc zaznívat, že se snaží cenzurovat internet. A to je další věc, kterou si lidé neuvědomují. Facebook je soukromá společnost se svými pravidly, k jejichž dodržování se člověk upisuje, když se registruje. Že je nikdo nečte, už není věcí firmy. Na svém webu si může společnost dělat, co chce, pokud to samozřejmě neporušuje zákony dané země.

Volání po přísných trestech za týrání zvířat se možná zdá být bohulibým, ale takový případný krok odradí jen minimum potenciálních pachatelů. Kdo bije psy, kočky, jakoukoliv další živou bytost, předtím ani potom neuvažuje, jaký trest mu hrozí. A na tom nic nezmění ani zpřísnění trestu, ani braní spravedlnosti do vlastních rukou.

Můžeme dojít k obecnému závěru, kromě obecně známého, že internet se mnohdy mění na stoku, z níž vytékají ty nejhorší lidské tendence? Zlo vydávající se za spravedlivý trest je stále jen zlo. A lidé, bez rozdílu třídy, vzdělání, věku, inteligence, koníčků nebo politických preferencí by měli v dnešní době obzvlášť přemýšlet, aby se nenechali stáhnout jeho osidly a nepsali nesmysly na internet.

 

Text vznikl v rámci předmětu Tvůrčí dílny – komentář pod vedením Mgr. Davida Klimeše, Ph.D.

 

Foto: Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *