Budoucnost je růžová? 217 let nás dělí od rovnosti mužů a žen

Při příležitosti oslavy Mezinárodního dne žen 8. března se v pražské Kapli sv. Kříže u Apolináře konala akce s názvem Budoucnost je růžová. Pořádala ji Asociace společenské odpovědnosti, která se zaměřuje na postavení žen ve společnosti. Rovnost mužů a žen byla hlavním tématem večera. O svůj názor či vlastní zkušenost se podělilo pět osobností. Patřili mezi ně spisovatelka Barbara Nesvadbová, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nebo ekonom Tomáš Sedláček.

Zároveň byly představeny výsledky výzkumu společnosti Ipsos, který zjišťoval názory veřejnosti právě na výše zmíněné téma. „Celkem 46 % české populace se domnívá, že zastoupení žen ve vrcholových funkcích ve firmách není dostatečné. Na druhou stranu si pouze 24 % Čechů myslí, že by tento problém vyřešily kvóty,“ komentoval výsledky Tomáš Macků, ředitel výzkumu a komunikace agentury Ipsos, a dodal, že „více než polovina Čechů si myslí, že se postavení žen v české společnosti po roce 1989 zlepšilo“. Přesto se však polovina populace setkala ve svém zaměstnání s platovými rozdíly na základě pohlaví a 42 % zažila diskriminaci matek. Průzkum se také zaměřoval na pracovní prostředí, kde jsou naopak ženy zvýhodňovány oproti mužům. Mezi nejčastější odpovědi patřila práce s dětmi, práce ve školství, kancelářská práce a administrativa.

Jak to bude v Česku s rovností mezi pohlavími v budoucnu, není jasné, v některých státech se však tato problematika už řešit začala. Například na Islandu jsou vyšší platy pro muže nelegální. Nicméně dle odhadů Světového ekonomického fóra (WEF) nastane úplná rovnost až za 217 let.

Budoucnost je růžová nebyla jedinou pražskou akcí v rámci Mezinárodního dne žen. Hlavním městem prošlo na 200 lidí, kteří se rozhodli podpořit pochod Ženy na Hrad!. Hlavním účelem pochodu bylo upozornit na klimatické změny a násilí na ženách. Za zmínku stojí také kampaň České ženské lobby s názvem Ženy přejí ženám. Tato kampaň se soustředila na znevýhodněné ženy, především pak na migrantky, Romky nebo seniorky. Také měly všechny ženy možnost online popřát na webu ČŽL jakékoli ženě ve svém okolí.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay.com/katyandgeorge

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *