DOX představil výstavu Big Bang Data o informační explozi, která mění svět

Centrum současného umění DOX otevřelo v pátek 7. dubna rozsáhlou multimediální výstavu Big Bang Data zaměřenou na dopad produkce velkého množství dat na současnou společnost. Jedná se o putovní projekt Centra současné kultury v Barceloně (CCCB), který vznikl v roce 2014 ve spolupráci s Nadací Telefónica a od té doby navštívil galerie v Madridu, Buenos Aires, Londýně, Limě, Singapuru a Santiagu de Chile. V každém městě je výstava navíc rozšířena o lokální kontext. Na instalacích se podílely tři desítky umělců z různých zemí. Kurátory výstavy jsou Olga Subirós a José Luis de Vicente.

Projekt Big Bang Data se soustředí na vytváření, zpracovávání a interpretaci tzv. velkých dat, která jsou fenoménem 21. století. Před deseti lety je produkovaly především vědecké instituce, ale dnes se na vytváření objemného množství podílí široká veřejnost. Jejich přemíře napomohl i způsob jejich uchovávání – více informací lze uložit na menší prostor v kratším čase a výrazně levněji než v minulosti. Umělci se proto rozhodli zahrnout i videozáznam z datového centra ve Španělsku, které má rozlohu osmi fotbalových hřišť. Přestože jsme jej nikdy nenavštívili fyzicky, navštěvujeme jej každý den skrze naše digitální přístroje, řekl kurátor José Luis de Vicente.

Na nechráněnost fotografií na internetu poukazuje hned první instalace od Erika Kesselse, který zaplnil celou místnost vytištěnými snímky z Flickru, jež tam uživatelé nahráli a zpřístupnili veřejnosti za pouhých 24 hodin. Američan David Bowen představuje pomocí přenosu dat v reálném čase pohyb vodní hladiny u západní Havaje. Umělkyně Gorgia Lupi a Stefanie Posavec se svým projektem Milá data ukazují, že data nemusí být nutně jenom digitální. Tyto dvě ženy si každý týden po dobu jednoho roku vyměňovaly pohlednice, kde na přední stranu zaznamenávaly pomocí netradičních grafů své každodenní zážitky.

Ve spolupráci s DOX vznikl nově i projekt londýnské umělecké dvojice TEKJA, která z dat uživatelů sociálních sítí utvořila mapu v reálném čase, jež zobrazuje, jaké emotikony a klíčová slova obyvatelé Prahy používají.

Podle kurátora José Luise de Vicenta v sobě výstava spojuje vědu, umění, design, politiku, hospodářství a další oblasti. Autoři ji proto doplnili i videi s vyjádřením různých výzkumných pracovníků, kde například vysvětlují, kam data zasahovat nemůžou. Snaží se také zvýšit povědomí o zabezpečení osobních dat a návštěvníkům nabízí časopis Příručka elektronické sebeobrany.

Centrum DOX k projektu Big Bang Data připravilo doprovodný program plný přednášek, diskusí i filmových večerů (více informací ZDE). Expozice potrvá do 14. srpna a poté putuje do Massachusetts Institute of Technology v USA.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Big Bang Data / Olga Subirós

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *