Recenze: Když se pohádkový princ zamiluje do pohádkového prince

Kniha Princ a Princ holandských autorek Lindy de Haan a Stern Nijland je již na první pohled poněkud kontroverzní. I proto její vydání vzbudilo v českých médiích pozornost, jaké se knihám většinou nedostane.

Tento mediální humbuk byl však pro knihu spíše přínosem a většina zájemců o netradiční dětskou literaturu tím získala větší šanci tuto knihu zaznamenat. Já sama jsem si knihu Princ a Princ pořídila na křtu knihy, na který jsem šla také kvůli vystoupení kapely ČokoVoko, jejíž členka Adéla Elbel knihu Princ a Princ překládala. Kromě poslechu mé nejoblíbenější písničky s názvem „Sebevražda“ jsem se navíc dala do řeči s kmotry knihy a dozvěděla jsem se o pokračování s názvem King and King and family, jejíž vydání se v České Republice teprve chystá.

Jak si zařídit humbuk

Jak již název napovídá, v této pohádce na konci nehledejte žádnou princeznu, kterou by princ zachránil od nesnází, vzal si ji a žili spolu šťastně až do smrti. Na místo toho se princ zamiluje do prince a matka královna je tak pokroková, že nachystá svatbu, udělá z obou princů krále a žijí pak všichni šťastně až do smrti. Princ a Princ je jedna z prvních dětských knih s LGBT tématem, a proto je tak důležitá.

Téma gayů a leseb jiždávno není nic, o čem se mluví pouze za zavřenými dveřmi. Naopak v mnoha zemích dosáhli lidé stejného pohlaví práva na uzavření sňatku, LGBT komunita pořádá mnoho festivalů a mnoho lidí se svou orientací netají. Já sama jsem fanouškem rovnosti práv na každé úrovni lidského života, a i proto se mi tato knížka velice líbí. Naše děti vyrůstají do úplně jiného světa, než ve kterém dnes žijeme my, a kniha Princ a Princ je podle mě dokonalým příkladem prostředku k vysvětlování jinak poněkud komplikovaných témat.

43301052_KingAndKing640

Nejvíce mě zaujal způsob, jakým je kniha psána. Kniha dává rodičům a učitelům mnoho prostoru k debatě s dětmi. Děj je velice jednoduchý, královna už nechce vládnout, proto chce prince oženit, ten se zamiluje do prince, je svatba a z princů jsou králové. Knížka nic nehodnotí ani nevysvětluje, děj prezentuje jako absolutně normální věc. Vše prezentováno pohledem člověka, který nemá žádné předsudky a vytrhává nás to ze světa, ve kterém byl milostný vztah mezi lidmi stejného pohlaví téměř dva tisíce let označován jako hřích. I díky tomu může potom každý rodič vysvětlit lásku princů svým dětem podle svého, nebo dokonce nechat děti aby si názor udělaly samy.

Obrazové vtipy

Za zmínku stojí výtvarná stránka knihy. Je to kombinace animace a koláže s použitím materiálů jako je bavlna, krajka, nebo novinové výstřižky. Vše je velice barevné a animace jsou místy podobné dětským kresbám. Líbí se se mi smysl pro detail, který autorky projevily. I když na stránkách není mnoho textu, můžete na nich strávit mnoho času nad různými detaily. I dospělý se pobaví nad koláží textu vycházejícího z královniných úst, kde naleznete hlášky jako: „Mama, ožeň ma!“, „Bazén“, „Jde o věc vyššího významu“, „Postarat se“, „Oženíš se“, „I do itforyou“ (dělám to pro tebe) a mnoho dalších. Děti se pak určitě pobaví sledováním lapálií královské kočky, která na každé dvoustránce vyvádí různé nekalosti. Vyobrazení princezen z různých zemí je také moc pěkné, a to že je nejdříve vidíme jako princovy potenciální manželky, ale potom také jako svatební hosty, přidává na tolerantním duchu knihy.

Na knize Princ a Princ mě toho zaujalo opravdu mnoho. Od děje, přes výtvarné provedení až po způsob financování českého vydání knihy. Překladatelka knihy nenašla původně žádného nakladatele, který by knihu zhodnotil za dostatečně výnosnou, a tak se obrátila na crowdfundingový portál Hithit. Tento tah se ukázal jako velice chytrý, protože se podařilo překonat požadovaný limit o více než další polovinu požadované částky.Úspěšností projektu se navíc ukázalo, že je české čtenářské publikum na netradiční literaturu s LGBT tématikou připraveno.

Kniha pro všechny

Knihu Princ a Princ bych doporučila každému, kdo má doma alespoň malinkatou knihovnu a rád do ní sbírá zajímavou literaturu všech žánrů. Já sama měla z koupě této knihy radost jako malá holka a jsem velice hrdá, že je knížka Princ a Princ součástí mé knihovny. Všem rodičům bych tuto knihu doporučila téměř jako povinnou. I když je kniha Princ a Princ prezentována jako kniha pro děti, téma, kterému se věnuje, má velký přesah. Ať už si knížku koupíte kvůli ilustracím, či citlivost zpracování tématu LGBT, nebudete zklamáni. Jedním z bonusů je i fakt, že v knize není mnoho textu a tak i lidé, kteří neradi čtou, by knihu Princ a Princ mohli zvládnout přečíst až do konce.

Linda de Haan a Stern Nijland : Princ a Princ. Praha: Meander, 2013

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *