Maďarský institut promítal oceňované středoevropské filmy, dva v předpremiéře

Čtyři podzimní večery se v hlavním sále Maďarského kulturního střediska v centru Prahy  nesly ve znamení toho nejlepšího ze středoevropské kinematografie. Česko zastupovaly tři debuty čerstvých absolventů FAMU: Prach režiséra Víta Zapletala, koprodukční česko-polská Cesta do Říma Tomasze Mielnika a v předpremiéře také očekávaná Amerika Jana Foukala. Přehlídky tvorby z Maďarska, Polska, Slovenska a Rumunska, která se konala od 8. do 11. října, se zúčastnili také filmaři.

Ukázka z filmu Aferim! | foto: www.berlinale.de
Ukázka z filmu Aferim! | foto: www.berlinale.de

Návštěvníci zhlédli i filmy z minulého roku. Pořadatelé pro festival tradičně chtějí vybrat to nejlepší ze současné tvorby, to je však s čím dál menším počtem natočených snímků, například v Maďarsku či na Slovensku, často problém. I přesto se promítaly filmy oceněné na mezinárodních festivalech. Rumunský Aferim! získal Stříbrného medvěda na Berlinale a maďarsko-slovenský snímek Mirage byl úspěšný na Febiofestu a v Uherském Hradišti.

„Velmi zajímavé jsou slovenské snímky Comeback od Mira Rema a Koza od Ivana Ostrochovského s trochu podobnou tematikou. První velmi otevřeně vypovídá o velice těžkém procesu zařazování se propuštěných recidivistů do života na svobodě, ten druhý popisuje pád bývalého olympijského vítěze v boxu až na dno cikánského ghetta a jeho boj o důstojný život,“ líčí hlavní organizátorka Tatiana Notinová. Kozu stejně jako Ameriku nabídli pořadatelé divákům v předpremiéře. Na přehlídce spolupracovaly také Slovenský institut, Polský institut a společnost Artcam.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *