Silné ročníky stárnou, případů Alzheimerovy nemoci přibude

Eliška Šilerová

S Alzheimerovou nemocí či jiným druhem demence žije v Česku v současnosti přibližně 140 tisíc pacientů. Experti ovšem předpovídají, že se stárnoucími silnými ročníky vzroste počet případů. Podle odhadů bude v roce 2050 až o 30 % nemocných více. Neurologové, geriatři, psychiatři a praktičtí lékaři proto společně vypracovali doporučené postupy, jak choroby správně diagnostikovat a léčit.

„Cílem je, aby nezáleželo, k jakému specialistovi se pacient s demencí dostane jako k prvnímu. Všichni lékaři musí přesně vědět, co mají v případě diagnózy demence dělat,“ uvedl na tiskové konferenci v pondělí 18. března přednosta Neurologické kliniky 3. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice Robert Rusina. Postupy zveřejní během několika týdnů.

Demence se může zpočátku projevovat nenápadnými příznaky jako třeba výpadky paměti. Už v tomto bodě však může pacientům škodit, zvlášť pokud se léčí s jinou chronickou chorobou. Snadno pak mohou zapomínat na pravidelné užívání důležitých léků a hrozí jim i předávkování.

Včasná diagnóza je proto klíčová. Preventivní prohlídka většinou bývá nejsnazším způsobem prvotního vyšetření. „Už nyní v našich ordinacích probíhá screeningové vyšetřování u pacientů od 65 let věku. Pomocí jednoduchých testů prověřujeme, zda nejsou snížené jejich kognitivní funkce. Pacienti při testu dostávají mimo jiné za úkol zapamatovat si tři základní slova a zakreslit čas do ručičkových hodin,“ řekla praktická lékařka Astrid Matějková.

Přestože je podle lékařů další růst případů demencí nevyhnutelný, existují způsoby, jak snížit riziko jejich rozvoje. Například důslednou léčbou zvýšeného krevního tlaku už ve středním věku, protože podle posledních zjištění neléčená hypertenze riziko demencí zvyšuje. „Významným faktorem je i nedostatečná společenská aktivita. Je tedy velmi zdravé chodit mezi lidi, aktivně se zajímat o dění kolem sebe, mít koníčky a neuzavírat se v nějaké své malé bublině,“ upozornil Rusina.

Alzheimerova nemoc podle dostupných dat postihuje zhruba 5 % populace ve věku 65 a více let. V 80 letech je tedy pravděpodobnost onemocnění až 30 %, v 90 přes 45 %. Nemoc více zasahuje ženy, přibližně dvakrát častěji než muže.

Z tiskové konference Eliška Šilerová

Text vznikl v rámci předmětu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, PhD.

Zdroj obrázku: Senior. In: Pixabay [online]. [cit. 2024-04-06]. Dostupné z: https://pixabay.com/photos/dependent-dementia-woman-old-107079/