Co všechno může znamenat divadlo – různorodost žánrů v Žižkovském divadle Járy Cimrmana

Kryštof Jiřík –

Divadlo je jednou z mnoha kulturních předností České republiky. Můžeme se pyšnit velikány jako Karel Čapek, Josef Kajetán Tyl nebo Václav Klicpera. Náš národ má divadlo tak moc rád, že si dokonce dramatika zvolili za prezidenta – Václava Havla. Zpracováváme všemožná témata a žánry, ale jeden je náš vcelku nejoblíbenější – komedie. Revoluční komiky české dramatické scény snad ani nemusím jmenovat. Pro jistotu přeci – Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak a jejich Divadlo Járy Cimrmana. 

Po tomto legendárním souboru je pojmenované i divadlo, ve kterém dodnes působí – Žižkovské divadlo Járy Cimrmana. Nejsou tam však sami. Tato budova je také působištěm několika dalších souborů. Jedním z nich je Divadlo 3D Company. Pod jeho záštitou produkce souboru DiDiArt na této scéně uvádí několik svých inscenací. Zdaleka nejúspěšnější je hra Vyhnání Gerty Schnirch. 

V souboru DiDiArt se pracuje s velmi specifickým typem režie. Zaměřuje se totiž především na ženskou energii. Práci v tomto souboru pod vedením Diany Šoltýsové popisuje v rozhovoru jedna z hereček Aneta Kalertová.

Foto: Žižkovské divadlo Járy Cimrmana

Práce vznikla pod vedením doc. PhDr. Alice Němcové Tejkalové, Ph.D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *