Policie obvinila Fica s Kaliňákem. Expremiéra do vazby parlament nevydal

Bývalého slovenského předsedu vlády Roberta Fica a ministra vnitra Roberta Kaliňáka (oba Směr-SD) před dvěma týdny obvinily tamní orgány činné v trestním řízení ze založení zločinecké skupiny a zneužití policie a finanční správy proti politickým oponentům v době, kdy byli u moci. Zatímco Kaliňáka zadržela elitní jednotka policie už 20. dubna, Fico bude stíhán na svobodě. O jeho vydání musela kvůli poslaneckému mandátu rozhodnout Národní rada SR.

Prokuratura sice požadovala pro Fica vazbu z důvodu možného pokusu o ovlivnění svědků a maření vyšetřování, ale návrh ve středu 4. května na jednání Národní rady podpořilo jen 74 poslanců ze 150, pro vydání bylo třeba o dva hlasy víc. Koalici potopili vlastní poslanci, poslanecký klub hnutí podnikatele Borise Kollára Jsme rodina a jednotlivci z OLaNO a nezařazených. Expremiéra podržela opoziční hnutí Směr-SD a Hlas-SD.

Podle bývalého předsedy vlády se mu současný kabinet mstí a snaží se zlikvidovat opozici. „To, co se dnes stalo, je objednávka politických špiček vládní koalice. Toto nemohli udělat bez souhlasu Hegera, Matoviče a Mikulce (současného předsedy vlády, ministra financí a ministra vnitra, všichni za koaliční hnutí OLaNO, pozn. red.),“ prohlásil Fico na tiskové konferenci 20. dubna, v den, kdy ho policie obvinila.

Fico i Kaliňák byli součástí slovenské vlády v letech 2006 až 2010 a znovu od roku 2012, ve funkcích skončili v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. V kauze figurují také bývalý policejní prezident Tibor Gašpar a vlivný podnikatel Norbert Bödör.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *