Nejlepší bramborový salát v Česku má chuť svobody

Už potřinácté se první adventní sobotu ve středočeském Mratíně konalo mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu. Dorazilo 18 tříčlenných družstev závodících ve dvou kategoriích – junioři a senioři. Ve skupině dospělých vyhrály a staly se zároveň absolutními vítězkami loňské druhé vicemistryně Tři grácie.

Úkolem soutěžících bylo za hodinu připravit 2 kg salátu dle vlastní receptury a pouze z vlastních surovin a pomůcek. Výsledné pokrmy hodnotila sedmičlenná porota složená z odborníků i laiků a z významných osobností kulturního života. Mimo jiné v ní zasedli i investigativní novinář a spisovatel Josef Klíma, švýcarský velvyslanec Dominik Furgler či starosta obce Jiří Falek. Bodované disciplíny byly chuť, vzhled, vůně, originalita a celkový dojem. Po ohodnocení nabízela jednotlivá družstva svůj salát k ochutnání divákům.

Originalitě se meze nekladou, proto se v receptech objevily třeba fazole, červená řepa, salám, worcestrová omáčka nebo smrkový džem, což byl nápad juniorského týmu Diplomati. „Dělaly jsme to tak, aby ochutnávka připomínala krásnou procházku lesem za úsvitu. (…) Nakonec jsme náš salát zakouřily smoking gunem, aby vám to opět navodilo takovou pohodu, kdy sedíte u ohně s kamarády a děláte brambory v popelu, které voní ještě druhý den,“ okomentovala salát mluvčí družstva, které v dorostenecké kategorii zvítězilo.

Absolutní vítězky Tři grácie, mistrové ze Středního odborného učiliště gastronomie a podnikání na Černém Mostě, zaujaly porotu sametovým salátem typizovaným do oslav 30 let svobody. „Ten salát je v podstatě zjemněný smetanou – čili jako sametem, uvedla členka týmu a dodala: Je to klasický salát, našly jsme recept, který měl Václav Havel rád, on tam jenom píše, že dával větší množství cibule a jemnil to právě tou smetanou.“

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Hellmanns

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *