Zemřela Madeleine Albrightová, první americká ministryně zahraničí s českými kořeny

Ve středu 23. března zemřela po těžké nemoci Madeleine Albrightová. Bylo jí 84 let. Podle rodiny podlehla rakovině. Česká rodačka se stala historicky první ministryní zahraničí Spojených států. Americkou diplomacii vedla během působení druhé vlády Billa Clintona od 23. ledna 1997 do 20. ledna 2001, a zařadila se tak mezi nejvlivnější světové političky.

V devadesátých letech sehrála Albrightová významnou roli při vstupu bývalých států východního bloku do Severoatlantické aliance. Kromě České republiky se v roce 1999 připojily k NATO ještě Polsko a Maďarsko. „Málokdo ze světových státníků vykonal pro naši zemi tolik jako Madeleine Albrightová,“ reagoval na Twitteru premiér Petr Fiala (ODS).

Ještě před vládním angažmá zastávala v letech 1993 až 1997 funkci velvyslankyně USA při Organizaci spojených národů. Od Baracka Obamy převzala v roce 2012 Prezidentskou medaili svobody, což je nejvyšší americké civilní vyznamenání. „Odchod Madeleine je obrovskou ztrátou pro svět v době, kdy lekce jejího života potřebujeme nejvíc,“ uvedl v prohlášení Clinton.

Madeleine Albrightová, rodným jménem Marie Jana Korbelová, se narodila se v roce 1937 v Praze. Před druhou světovou válkou odešla s otcem Josefem Korbelem, československým diplomatem, do Londýna. Do Československa se vrátili na necelé tři roky. Po komunistickém převratu s rodinou emigrovala do Spojených států.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Profimedia.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *