Letošní ročník Pražského jara se ponese v duchu současné hudby

Tradičně 12. května odstartuje festival Pražské jaro. V pořadí 77. ročník bude výjimečný díky projektu Prague Offspring, který představí aktuální dění na světové hudební scéně. Pozvání přijala i rakouská skladatelka Olga Neuwirth. Zazní například nová skladba Andělské schody Martina Smolky či tři historicky inspirované koncerty v rámci projektu Vize a sny. Festival potrvá do 3. června.

„Rovnou řeknu, že do příštích dnů a týdnů se díváme s optimismem, protože po třech letech si budeme moci užít s diváky klasické Pražské jaro, ačkoliv to bude ve stínu událostí na Ukrajině,“ pronesl na tiskové konferenci ředitel festivalu Roman Bělor. Předchozí dva ročníky se kvůli epidemickým opatřením z velké části přenášely online.

Ten letošní se zapíše do historie festivalu novinkou Prague Offspring. Hlavní myšlenkou je propojení české soudobé hudby s tou mezinárodní – díla českých i zahraničních skladatelů zazní v interpretaci ansámblu Klangforum Wien, rezidenční skladatelkou bude Rakušanka Olga Neuwirth. Její tvorbě se přizpůsobí programy koncertů. „Pokud se vše povede, tak to bude ukončení téměř pětiletého vývoje na poli Pražského jara,“ uvedl skladatel Miroslav Srnka, jenž výrazně přispěl ke vzniku projektu.

Premiérově zazní skladba Martina Smolky nazvaná Andělské schody, již napsal na objednávku Pražského jara. Představí se i Michal Rataj, jehož klavírní koncert Movis nastudoval americký dirigent David Robertson. Most mezi současností a historií nabídne projekt Vize a sny, který během jediného dne přinese tři koncerty. V promyšlené dramaturgii zazní hudba středověká, renesanční a barokní vedle skladeb soudobých autorů, napsaných přímo pro staré nástroje a hlasy. „Projekt je na nějakou dobu určitě jedinečný, protože vyžaduje specifické interprety. Ne všichni, kteří hrají a zpívají starou hudbu, totiž hrají na moderní nástroje,“ řekl dramaturg festivalu Josef Třeštík.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Facebook Pražské jaro

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *