Cenu Michala Velíška obdržel sedmnáctiletý student Václav Parlásek

Zatímco auta bez zastavení projížděla, on se vydal na pomoc motorkáři, který havaroval. Za tento hrdinský čin obdržel sedmnáctiletý student Václav Parlásek letošní Cenu Michala Velíška. Sošku skleněného anděla a pamětní minci převzal na slavnostním vyhlášení ve čtvrtek 4. listopadu v rezidenci pražského primátora.

Parlásek se v únoru vracel večer z návštěvy, když před ním předjíždějící motorkář narazil do protijedoucího neosvětleného auta. Na rozdíl od řidičů, kteří kolem projeli bez zastavení, se rozhodl zraněnému pomoct a obvázal mu těžce krvácející nohu. O tu sice motorkář později přišel, Parláskův pohotový zákrok mu nicméně zachránil život. Lidé studenta zvolili vítězem letošní Velíškovy ceny, kterou zaštiťují Nadace ADRA a TV Nova.

Do finále hlasování se dostali také Antonín Červenák, jenž zachránil seniora před útokem psa, a Miroslav Fenik in memoriam, který při nočním požáru rodinného domu zachránil svou ženu a syna, sám však v plamenech zahynul. Kromě nominovaných se ceremoniálu zúčastnili také pozůstalí po Michalu Velíškovi, manželka Iva a dcera Valentýna, a Eliška Sommerová, které Velíšek zachránil život.

Událost, která dala podnět ke vzniku ocenění, se stala 13. září 2005. Na pražském Karlově náměstí obtěžoval neznámý muž v kukle s pistolí mladou ženu. Pomoc jí nabídl střihač televize Nova Michal Velíšek, který tudy náhodou procházel s rok starou dcerou v kočárku. Pachatel ho na místě dvakrát střelil do břicha a z náměstí utekl, novinář zraněním o den později podlehl. Měsíc po jeho smrti ocenil Velíška prezident republiky medailí Za hrdinství in memoriam. Recidivistu policie dopadla a za vraždu dostal 25 let vězení.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Facebook Nadace ADRA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *