Iva Janžurová a Jitka Molavcová převzaly druhé Thálie

Mezi letošními laureáty cen Thálie se objevily osobnosti jako Alois Švehlík, Jan Kačer či Libuše Švormová. Už druhé ocenění si domů odnesly Iva Janžurová a Jitka Molavcová. Herecká asociace ceny předávala v sobotu 9. října v pražském Národním divadle. Letošní 28. ročník byl kvůli nedávné pandemii covid-19 netradiční. Místo ocenění konkrétních výkonů v posledním roce získali umělci uznání za svou dlouhodobou práci.

Cen za celoživotní mistrovství letos Herecká asociace předala celkem jedenáct. Nejvíce v oboru činohra, kde vyzdvihla šest herců: Ivu Janžurovou, Libuši Švormovou, Jaroslava Satoranského, Aloise Švehlíka a in memoriam nedávno zesnulé Karla Urbánka a Zdenku Procházkovou, která cenu získala i v roce 2019 za rozhlasové herectví. Iva Janžurová získala Thálii už v roce 1998 za ztvárnění Winnie v Beckettově hře Šťastné dny.
V kategorii muzikál obdržela cenu Jitka Molavcová, herečka divadla Semafor a kolegyně Jiřího Suchého, která svou první Thálii obdržela v roce 1996 za výkon v muzikálu Hello, Dolly. „Doufám, že to není ocenění na rozloučenou. Mám ještě různé plány,“ uvedla po předávání cen pro iDnes.cz.

Tanečníka a pedagoga Jaroslava Slavického asociace ocenila za celoživotní mistrovství v oboru balet, tanec a pohybové divadlo. V kategorii alternativní divadlo pak Jána Sedala a za loutkové divadlo Tomáše Dvořáka. Za operu si tuto cenu odnesla mezzosopranistka Eva Randová. Cena České akademie divadelníků za mimořádný přínos českému divadlu patří herci a režisérovi Janu Kačerovi.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Cenythalie.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *