Švandovo divadlo uvedlo hru napsanou robotem

Při příležitosti stého výročí premiéry divadelní hry Karla Čapka R.U.R. uvedlo pražské Švandovo divadlo inscenaci AI: Když robot píše hru, jejímž autorem je převážně umělá inteligence. V rámci projektu THEAITRE na ní divadlo spolupracovalo s DAMU a Matematicko-fyzikální fakultou UK. Diváci měli možnost zhlédnout představení online na YouTube kanálu Švandova divadla od pátku 26. února do pondělí 1. března.

Autoři označují hru za první svého druhu, přičemž umělá inteligence má stát za devadesáti procenty obsahu. Nejschopnější je prý při generování dialogů mezi dvěma postavami na zadané téma, problémy jí naopak činí celková koncepce příběhu. „Projektu jsem nevěřil, hlavní motivací byla zvědavost,“ přiznal v debatě po premiéře režisér Daniel Hrbek.

Původně měla hra pojednávat přímo o Karlu Čapkovi, případně měla napodobovat jeho literární styl. Později od těchto úmyslů autoři ustoupili a inscenace tak navazuje na Čapka pouze tematicky. Hlavní role se ujal Jacob Erftemeijer, v rolích vedlejších můžeme vidět Denisu Barešovou, Andreu Buršovou a další.

Hra vypráví o robotovi, který se snaží zorientovat se v lidské společnosti. Řeší tak běžné problémy jako shánění pracovního místa, ale také vážnější témata jako emoce nebo smrt. Žánrově se pohybuje, jak říkají sami autoři, na hranici černé komedie a existenciálního dramatu. Mnohými až absurdními prvky může připomenout hry Václava Havla.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Švandovo divadlo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *