Znovuzahájení snové výstavy Jaroslava Valečky

Téměř po dvouměsíční pauze bylo možné opět navštívit expozici Báchorky a balady malíře Jaroslava Valečky. V Galerii kritiků, v prvním patře Paláce Adria, trvala výstava po otevření pouhé tři dny, a to od 3. do 6. prosince. Opětovné zahájení doprovázela komentovaná prohlídka za účasti autora.

Jaroslav Valečka je jeden z českých zástupců stuckismu, jenž má dva hlavní znaky: jít proti konceptualismu a snažit se o návrat ke klasické malbě. Malíř vychází hlavně ze symbolismu a expresionismu. Na této výstavě byly znatelné jeho sklony ke krajinným scenériím a figurálním kompozicím.

Expozice je zaměřená na krajiny severních Čech, kde autor vyrůstal. Obrazy zachycují zkreslenou realitu v zasněženém snovém prostředí, vypráví morbidní a zároveň bizarní zprostředkované příběhy místního života. Některé poukazují na realističtější výjevy (např. tažení opilce lesem), naopak jiné na zcela fantaskní. Vyniká zde kontrast mezi podivností oněch příběhů a melancholií poklidné přírody.

Některé obrazy na výstavě se od ostatních výrazně lišily, a to byly portréty. Ty působily jako masky, v jistých výjevech až jako surrealistická stvoření z nočních můr.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Ivana Kozáková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *