Hnutí Movember kvůli covidu ruší setkání a apeluje na zodpovědnost

Měsíc listopad se už tradičně pojí s charitativní a osvětovou akcí Movember. Jejím symbolem se stal knírek, který si muži nechávají narůst na znamení solidarity s pacienty trpícími nádorovým onemocnění prostaty a varlat. Jenže tentokrát ho kvůli pandemii musí schovat pod roušku. „Letošní ročník bude definitivně jiný. Obejde se bez velkých setkání a kampaní, bude mít hlavně edukační úlohu,“ oznámil Zdeněk Vesecký za společnost Movember Foundation na online tiskové konferenci 27. října. Pořadatelé akce kladou velký důraz na zapojení manželek či přítelkyň a komunikaci o tomto problému v partnerských vztazích. „Ženy jsou na rozdíl od mužů zvyklé odmalička na preventivní prohlídky, měly by se snažit přesvědčit své druhy, aby nepodceňovali riziko,“ upozornil urolog Roman Zachoval.

Z výzkumů vyplývá, že pokud přijde nemocný v první nebo druhé fázi rakoviny, je skoro 100% naděje na uzdravení. „Ukazuje se, že velká část mužské populace nemá dostatečné informace, stále asi 20 % pacientů přichází už v posledních dvou stádiích nemoci, což velmi snižuje úspěšnost léčby,“ dodal Zachoval.

Proto se hnutí Movember snaží odbourat předsudky a obavy veřejnosti z preventivních prohlídek. „Člověk má pocit, že to bude velmi nepříjemné, ale v porovnání se zubařem to není o nic horší,“ popsal Jan Schneiderka, který vyšetření prostaty absolvoval, a může tak být příkladem pro ostatní. I další odborníci apelovali na vlastní zodpovědnost mužů a návštěvu u doktora. „Právě teď během pandemie je nutné to připomínat,“ dodal psychoterapeut Marek Rubicius.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *