Ministři vnitra EU jednali o migrační dohodě, Česko dál odmítá kvóty

Evropská unie hledá kompromis v přístupu k migraci, o nové dohodě jednali ministři vnitra na videokonferenci ve čtvrtek 8. října. Zatímco jihoevropské státy požadují spolupráci s vyřizováním azylů, což má zůstat i nadále na prvních zemích, do nichž uprchlíci přicestují, podle Česka a dalších států je nutné řešit problémy ještě před hranicemi unie. Český zástupce Jan Hamáček (ČSSD) zopakoval negativní postoj k případným kvótám na přerozdělování.

„Podporujeme nutnost posílit ochranu vnějších hranic, urychlení návratů i posílení spolupráce se třetími zeměmi,“ prohlásil český vicepremiér a ministr vnitra po jednání. „Řešením však nejsou povinné kvóty ani povinné přemisťování nelegálních migrantů. To odmítáme v jakékoli podobě.“

Tento postoj není překvapivý, všechny země V4 dlouhodobě nesouhlasí s přijímáním uprchlíků na základě kvót. V červnu letošního roku jejich zástupci společně s pobaltskými zeměmi a Slovinskem zaslali v tomto duchu společný dopis komisařce Ylvě Johanssonové, která má nový migrační pakt na starosti.

Německý spolkový ministr vnitra Horst Seehofer po jednání vyjádřil optimismus nad snahou o kompromis. „Vím, že před sebou nemáme lehký úkol, šance na úspěch jsou ale dobré.“ Podle něj žádný ze států EU údajně dohodu neodmítá, ačkoli k ní mnohé mají kritické připomínky. Kromě reformy migračního a azylového paktu se videokonference zabývala také otázkami policejní spolupráce.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *