Možnost hlasovat v parlamentních volbách dostali nejdřív lidé v karanténě

V pátek 8. a v sobotu 9. října se konají volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, už tuto středu ale hlasovali voliči v karanténě či izolaci kvůli koronaviru. Kandidaturu ohlásilo celkem 22 politických subjektů, které se ucházejí o 200 mandátů v dolní komoře.

Významným politickým hnutím nejen v letošních volbách je hnutí ANO vedené předsedou vlády Andrejem Babišem. Premiér aktuálně čelí v kauze Pandora Papers podezření, že využil offshorové firmy k nákupu šestnácti nemovitostí ve Francii. Sám premiér tvrdí, že k žádným daňovým únikům nedošlo. Zástupci hnutí ANO odmítají, že by se Babiš dopustil jakýchkoliv protiprávních aktivit.

Tradiční politické strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se rozhodly spojit své síly a vytvořily trojkoalici s názvem Spolu. Lídrem tohoto seskupení je poslanec Petr Fiala, který v koalici zastupuje Občanskou demokratickou stranu. O mandáty se uchází i koalice stran Pirátů a Starostů a nezávislých, pod společným názvem PirSTAN. V případě velké podpory voličů by se premiérem mohl stát předseda Pirátů Ivan Bartoš. Do zmíněných dvou koalic se tedy zapojila značná část stávající opozice, která veřejně kritizuje kroky vlády.

Překonat stanovenou pětiprocentní hranici pro obsazení politických křesel ve sněmovně se pokusí také strany SPD s lídrem Tomiem Okamurou, ČSSD vedená ministrem vnitra a předsedou Janem Hamáčkem a KSČM v čele s předsedou Vojtěchem Filipem. Na scéně se objevují i nově vzniklé subjekty, například Přísaha nebo Trikolóra.

Tyto volby mnozí politici a politologové označují za klíčové, a to hned z několika důvodů. V první řadě jsou volby vůbec poprvé v historii republiky ovlivněny koronavirovou pandemií, která v posledních letech otřásla celým světem. Je jen na úsudku každého z voličů, zda se vláda úspěšně vypořádala s nečekanou krizí, nebo zda nadešel čas na změnu. Dalším specifikem letošních voleb je využití novely, která stanoví nový způsob přepočtu hlasů na mandáty.

Pro voliče nakažené koronavirem, kteří jsou aktuálně v nařízené karanténě, se už ve středu 6. října otevřela drive-in volební místa. Pozitivně testovaní voliči však museli předložit potvrzení o karanténě, izolaci nebo na místě podepsat čestné prohlášení. Následně vhazovali vyplněné volební lístky do urny přímo z auta. Dřív než v pátek či sobotu volí také Češi v zahraničí.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *