Češi v potravinové sbírce darovali 235 tun zboží

Národní potravinová sbírka se rozrůstá. Každoroční podzimní charitativní akce se letos poprvé uskutečnila i na jaře. Zákazníci mohli v sobotu 18. května ve 337 prodejnách po celé republice věnovat trvanlivé potraviny a základní drogerii potravinovým bankám, které je následně rozdělují potřebným. Češi seniorům, matkám samoživitelkám, dětem z dětských domovů nebo chudým rodinám darovali 235 tun zboží, čímž zajistili 423 tisíc porcí jídla.

Mezi nejčastěji darované produkty patřily rýže, těstoviny, mléko, mouka, dětské výživy, olej a další trvanlivé suroviny. Asi desetina z celkového objemu byla drogerie. Do akce se zapojilo přes tři tisíce dobrovolníků, kteří přímo ve vybraných obchodech dary přebírali a třídili. Zájemci mohli letos poprvé přispět i prostřednictvím internetových obchodů.

Akce má v Česku zatím relativně krátkou tradici, s každým rokem však její úspěšnost stoupá. V roce 2013 se podařilo vybrat 66 tun produktů, už o rok později byl však výtěžek téměř trojnásobný. Rekord padl loni na podzim, kdy banky obdržely celkem 381 tun potravin a 41 tun drogerie. Sbírku pořádají Česká federace potravinových bank a Svaz obchodu a cestovního ruchu.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *