Studentům se dostalo výsměchu a ignorace, budou dál stávkovat

Studenti, kteří chtějí, aby se klimatická krize přestala brát na lehkou váhu, budou 3. a 24. května znovu stávkovat. Nejsou spokojeni s dosavadním jednáním politiků. Poslanecká sněmovna řešila v reakci na studentskou stávku změny klimatu ve středu 27. března, ale podle studentů z jednání nevzešlo nic konkrétního a dostalo se jim výsměchu a ignorace.

„Na vypouštění emisí skleníkových plynů se podílí i Česká republika. V rámci Evropské unie jsme v přepočtu na obyvatele 4. největším znečišťovatelem. Politici mohou jednat. Mohou například zastavit rozšiřování těžby uhlí na dole Bílina. Místo odprodeje nejstarších a nejšpinavějších uhelných elektráren je mohou zavřít. Mohou začít plně rozvíjet potenciál obnovitelných zdrojů. Obchod s fosilní energií je také obchodem s naší budoucností,“ uvedli na pondělní tiskové konferenci zástupci studentů.

Deset tisíc středoškoláků a středoškolaček dalo politikům při stávce 15. března dvoutýdenní ultimátum. „Uspokojivé by pro nás bylo, kdyby politici začali jednat a bylo by skutečně vidět, že to neberou na lehkou váhu. (…) Politici musí začít dělat to, k čemu se zavázali v Pařížské dohodě, což ale popírají a už teď nám dávají jasný signál, že to dělat nebudou. S řešením nepřicházejí, a přitom to jsou oni, kdo s ním má přijít,“ řekl mluvčí Fridays For Future Petr Doubravský.

Členka pražské skupiny hnutí Fridays For Future Anna Lozsi přiblížila jeho plány: „Budeme jednat s magistrátem a budeme chodit na interpelace. Politici by se ale hlavně měli scházet s vědci, ne s námi, nejsme odborníci.“

V dubnu a květnu se budou konat různé přednášky, workshopy a otevřená setkání s klimatickou tematikou v různých městech České republiky.

Fridays For Future je iniciativa studentů a studentek, kteří se odvolávají na loňskou zprávu Mezivládního panelu pro změny klimatu při OSN. Vyplývá z ní, že obyvatelé planety Země mají pouze 12 let na to, aby začali dělat opatření nezbytná k odvrácení ekologického kolapsu. Na nedodržování Pařížské klimatické dohody začala upozorňovat patnáctiletá Švédka, když v létě 2018 Švédsko zachvátila vlna veder a rozsáhlé lesní požáry. Přidaly se k ní desetitisíce následovníků v Evropě, Austrálii či Kanadě.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *