Na Václavském náměstí se znovu demonstrovalo. Tentokrát proti premiérovi

Už třetí letošní demonstrace se uskutečnila v pondělí 9. dubna v podvečer na pražském Václavském náměstí. Terčem protestu byl premiér v demisi Andrej Babiš. Akce, na níž se sešly až tisíce lidí, trvala asi hodinu a zakončila ji Dagmar Pecková, která zazpívala národní hymnu. Poté se skupina asi 200 převážně mladších lidí vydala k Pražskému hradu. Do ulic vyšli lidé také téměř v dvacítce dalších měst.

Hesla Babiše do koše nebo Krást není normální skandovaly tisíce lidí po celé České republice. Vadí jim trestně stíhaný premiér v demisi Andrej Babiš, který je podle nich překážkou vzniku fungující vlády s důvěrou. Ačkoliv se oficiálně jednalo o akci nepolitickou, v Praze se v davu objevilo několik členů TOP 09 či Pirátů.

„Jsme moc rádi, že je tu tolik vás, studentů. Dodává nám to energii,“ uvedl exkluzivně pro Carolinu neúspěšný kandidát na prezidenta a čerstvý zakladatel spolku Společně pro Česko Jiří Drahoš. „Budoucnost už není pro nás, ačkoliv i my si přejeme dožít ve státě, kde se žije příjemně. Je to ale hlavně vaše budoucnost, o kterou se bojíme a za kterou bojujeme,“ dodala jeho žena Eva.

Na Václavském náměstí vystoupilo několik lidí včetně organizátora Mikuláše Mináře. „Nedemonstrujeme proti výsledku voleb, ale proti člověku, který nemá dostatek sebereflexe a chce být za každou cenu premiérem, takže už tu šest měsíců nemáme slušnou vládu,“ řekl.

Babiš sám se podle iDnes.cz vyjádřil k protestům při své návštěvě Královéhradeckého kraje. „Pro mě je podstatné, že nás volilo 1,5 milionu lidí,“ uvedl. Hnutí ANO 2011 v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny získalo 29,64 % hlasů. Minulý čtvrtek zkrachovala jeho jednání s ČSSD o společné vládě s tichou podporou komunistů. Poté, co se strany shodly na programových bodech, ztroskotala debata podle Babiše na postu ministra vnitra. Hnutí ANO se jednoho ze silových ministerstev, které bylo pro sociální demokraty klíčové, nechtělo vzdát. Podle ČSSD ale odmítlo všechny varianty složení koaliční vlády, v níž by trestně stíhaný Babiš nefiguroval.

Premiér v demisi v pondělních Lidových novinách připustil, že by respektoval, kdyby prezident Miloš Zeman pověřil sestavováním vlády někoho jiného. Padlo jméno současného vicepremiéra Richarda Brabce. Při úterním jednání však Zeman Babišovi doporučil, aby pokračoval v jednání o vládě s SPD a KSČM.

Pondělní akce byla už třetí velkou politicky zaměřenou demonstrací v roce 2018. Poprvé lidé protestovali proti Zdeňku Ondráčkovi (KSČM), kterého poslanci zvolili do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Druhou akcí podpořili Českou televizi. Organizátor pondělní demonstrace Mikuláš Minář prohlásil, že lidé přijdou zase a budou chodit do té doby, než dosáhnou svého – tedy premiéra, který nebude trestně stíhaný a nebude překážet možnosti sestavení vlády. Další protest s názvem Poslední výzva! je naplánován na příští úterý.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Lucie Kotvalová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *