Veřejnost si připomněla 70. výročí pochodu studentstva na podporu prezidenta Beneše

V neděli 25. února se konalo shromáždění k uctění památky 70. výročí pochodu studentů za svobodu a demokracii na Pražský hrad. Studentstvo se v den vrcholící vládní krize vydalo podpořit tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše. Vzpomínková akce se uskutečnila v rámci projektu Mene Tekel, mezinárodního festivalu, který bojuje proti totalitě a upozorňuje na důležité mezníky v dějinách zemí, které musely ve své historii totalitám čelit.

Pietní akt započal u pamětní desky v Nerudově ulici za doprovodu dvou členů Ústřední hudby Armády České republiky. Státní hymna se tiše nesla ulicí. Více než stovka účastníků přihlížela, jak významné osobnosti z politické a kulturní sféry kladou květiny a věší věnce na zeď schodů k Hradu. Mezi nimi byli bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), zástupci mnoha velvyslanectví i reprezentanti nejrůznějších hnutí a svazů proti totalitám.

Následné projevy přímých i nepřímých účastníků událostí 25. února 1948 se vyznačovaly stejným poselstvím, a to připomínat si a nikdy nezapomenout na těžké chvíle, kterými si náš národ procházel v letech komunistického režimu. Jeden z přímých účastníků střetu studentů s policií nabídl očité svědectví, které učinilo už tak mrazivé dopoledne ještě mrazivějším. Barvitě popsal střet jednoho z účastníků s milicionářem. Řečníci se opakovaně vraceli k nutnosti zachovat demokratické zřízení a upozorňovali na nebezpečí posilování pozic nynější komunistické strany na politické scéně.

Po výzvě jednoho ze zástupců studentstva, člena Českého svazu bojovníků za svobodu, se všichni účastníci pomalu přesunuli na Hradčanské náměstí k soše Tomáše Garrigua Masaryka, aby zkopírovali trasu studentů z roku 1948 a dovršili pietní připomínku položením květin a rozsvícením svíček na piedestalu. V čele průvodu stáli vlajkonoši nesoucí zástavy Svazu bojovníků za svobodu, Junáka a České obce sokolské.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay.com/Julius_Silver

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *