Anna Dušková, Martin Bidař: Olympijský sen

Ona ráda kreslí, on rád rybaří. Ona víc mluví, on víc poslouchá. Ona začala s bruslením v šesti letech v Praze, on ve čtyřech letech v Českých Budějovicích. Cesty nejúspěšnější české sportovní dvojice současnosti Anny Duškové a Martina Bidaře se protnuly před sedmi lety, kdy si tyto dva krasobruslařské talenty vyhlídla trenérka Eva Horklová. Od té doby mají na kontě titul juniorských mistrů světa, sedmé místo ze seniorského mistrovství Evropy a čtrnácté ze světového šampionátu. A letos si plní svůj největší sen: účast na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Poprvé spolu vjeli na led, když jim bylo jedenáct. Anna se ještě několik sezon souběžně věnovala sólové kariéře, Martin už zůstal věrný pouze sportovním dvojicím. Krasobruslení by za jiný sport nevyměnili, ale rádi se věnují i dalším zájmům.

„Baví mě kreslit, nakupovat a trávit čas s přáteli. Také ráda hraji s tatínkem golf, ale bohužel už na to nemám čas,“ říká Anna.

„Já zase rád rybařím s tátou a bavím se s kamarády,“ prozrazuje Martin.

Anna studuje na gymnáziu a zatím nemá jasno, v jakém oboru bude pokračovat. „Mamka by chtěla, abych vystudovala stomatologii a stala se zubařkou jako ona,“ říká.

„Já studuju střední zdravotnickou školu, konkrétně obor zdravotní lyceum,“ odpovídá Martin. Ani on však zatím neví, jakou další studijní cestou se bude ubírat.

Jejich krasobruslařská kariéra je právě na vzestupu a oba si moc dobře uvědomují, jak je těžké zkombinovat školu s vrcholovým sportem.

HISTORICKÝ ÚSPĚCH

V letech 2014 a 2015 ovládli národní šampionát mezi juniory a dvakrát se umístili v top desítce na světovém juniorském šampionátu. V roce 2016 šokovali všechny své soupeře na juniorském mistrovství světa v maďarském Debrecínu, když ovládli oba programy, čímž vybojovali historicky první zlatou medaili pro Českou republiku. Dokázali porazit takové krasobruslařské velmoci, jakými jsou Rusko, Čína nebo USA, a vysloužili si nebývalý obdiv jak v Česku, tak v zahraničí.

Po juniorském světovém titulu přidali ještě v témže roce stříbro z finále juniorského Grand Prix v Marseille a své snahy zaměřili  na další významný krok kupředu. Přestože bylo oběma pouhých sedmnáct let, před sebou měli mistrovství Evropy mezi dospělými.

SENIORSKÉ PREMIÉRY

Evropský šampionát hostila po dlouhých 18 letech Česká republika. Nejlepší krasobruslaři starého kontinentu se tentokrát setkali v Ostravě.

Dušková s Bidařem si užívali společnost mnoha krasobruslařských hvězd
a mimořádnou atmosféru OSTRAVAR arény.

„Obdivuji jak bruslí Aljona Savchenko a Bruno Massot,“ přiznává Dušková. V Ostravě najednou mohla trénovat po jejich boku.

Česká sportovní dvojice předvedla v nabité konkurenci úctyhodný výkon. V celkovém bodovém součtu si vylepšila své dosavadní osobní maximum a odměnou jí bylo sedmé místo, nekonečný aplaus a smršť plyšových hraček, kterými je bezprostředně
po dojezdu zasypali jejich obdivovatelé.

„Mistrovství Evropy v Ostravě bylo výborně zorganizované,“ hodnotí Anna. „A navíc na ně vzpomínám v dobrém, protože se nám povedly oba naše programy. Určitě by v Ostravě mohl být v blízké době nějaký další závod,“ přeje si.

Martin souhlasí a neopomíná právě skvělé fanoušky. „Možná právě díky publiku pro mě bylo mistrovství Evropy dosud největším sportovním zážitkem v životě,“ uzavírá vyprávění o vstupu do jejich seniorské kariéry.

Po evropském debutu mezi dospělými je o pár měsíců později čekala další seniorská premiéra, a to na mistrovství světa, kde nastoupili jako vůbec nejmladší sportovní dvojice celé soutěže. Na šampionátu v Helsinkách se kromě medailí rozdělovaly také olympijské letenky do Pchjongčchangu. Česká sportovní dvojice si vedla skvěle a obsadila celkové 14. místo, což považovala za ohromný úspěch. Pár však doplatil na složitý systém krasobruslařských olympijských kvót a toto umístění jim na kvalifikaci na olympiádu nakonec nestačilo. Skončili první pod čarou.

„Ale i tak jsme měli velkou radost – být čtrnáctí na světě je přece super,“ říká Martin.

BOJ O PCHJONGČCHANG

Vrcholem v podobě účasti na seniorském mistrovství světa skončila jejich úspěšná a velmi náročná sezona a cíl do té nové byl jasný – zabojovat o Pchjongčchang
v dodatečné kvalifikaci v Oberstdorfu. Byla to poslední možnost, jak se na vytouženou olympiádu dostat.

Na oberstdorfské Nebelhorn Trophy startovaly kromě aspirantů na olympiádu i ty dvojice, které měly účast na ZOH zajištěnou díky předchozím výsledkům – bylo proto nutné se ohlížet na takzvané redukované pořadí. Původně se mělo bojovat o čtyři místa, účasti na olympiádě se však vzdala jedna ze dvou francouzských dvojic, a dveře se tak otevřely i pátému páru.

Naštěstí pro Annu s Martinem.

Česká dvojice nastupovala do volné jízdy ze sedmé příčky, čtvrté v redukovaném pořadí. Program se jim však nevyvedl podle představ. Nespokojenost byla znát.

„Byli jsme zklamaní, protože se nám program nepovedl tak, jak jsme ho jezdili na tréninku. Myslím, že jsme byli i více vysílení,“ uvedla Dušková. Oba shodně přiznali, že nepředvedli všechno, co umí. „Měli jsme velké obavy, zda to vůbec bude stačit,“ dodal Bidař.

Ale nakonec stačilo. Dvojice Anna Dušková, Martin Bidař skončila na redukovaném pátém místě. Za jejich jmény se objevila tlustá čára. Dostavila se nepopsatelná radost a úleva. Kvalifikací na olympiádu si Anna s Martinem splnili svůj největší sportovní sen.

ZRANĚNÍ

Sezonu 2017/2018 měla dvojice odstartovat dvěma zastávkami v seriálu seniorského Grand Prix, poté pokračovat mistrovstvím Evropy v Moskvě a její vrchol se měl odehrát pod pěti olympijskými kruhy. Na konci října si však Dušková na tréninku přetrhla kolenní vaz a hned pár dní na to musela podstoupit operaci. Sportovní dvojice rázem přišla o účast jak na Grand Prix, tak na lednovém evropském šampionátu.

V tu chvíli vyvstaly obavy o start na vytoužené olympiádě.

Pár dní před Vánoci potěšila Anna své fanoušky pozitivní zprávou: po 43 dnech od operace obula brusle a opět se postavila na led. Během následujících dní už začali s Martinem postupně trénovat.

„Do programu jsme nepřidávali žádný náročnější prvek. Snažíme se vypilovat programy hlavně z té umělecké stránky,“ říká Dušková.

Nyní nic nebrání tomu, aby se společně vrhli do ostrého tréninku. A pak už je čeká první start po zranění – na olympijských hrách. Závod sportovních dvojic startuje
14. února.

„Naším cílem není konkrétní umístění, na medaili určitě nemáme,“ uvažuje Martin. „Ale budeme se snažit předvést co nejlepší jízdy.“

 

Text vznikl v rámci předmětu Specifika sportovní žurnalistiky pod vedením PhDr. Alice Němcové Tejkalové, Ph.D.

 

Foto: Adolf Horsinka, Pavel Lebeda/sport-pics.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *