Stávkují řidiči autobusů. Není to rozumné, oponují kritici

Do původně celostátní stávky řidičů linkových autobusů, kterou Odborový svaz dopravy vyhlásil na čtvrtek 6. dubna, se podle informací ze středečního poledne zapojí většina šoférů jen v Jihomoravském, Ústeckém, Olomouckém a Jihočeském kraji. Dožadují se tak zvýšení platů, o něž bojují už od podzimu 2015. Přitom vláda loni v říjnu schválila nařízení, které minimální mzdu zvedlo dokonce rekordně. „Stávku řidičů nepovažuji za rozumnou,” řekl prezident Svaz průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák na tiskové konferenci v pondělí 3. dubna.

Nařízení vlády účinné od 1. ledna letošního roku stanovilo minimální mzdu z původních 71,60 na 98,10 korun za hodinu jízdy a 88,- korun za hodinu čekání. Zavedlo také příplatek za náročné pracovní prostředí. „Jsem přesvědčen, že všichni dopravci, kteří od krajů dostali peníze na zvýšení platů řidičů, je takto využili a mzdy řidičům zvýšili. Jednalo se přitom o největší meziroční navýšení mezd v historii České republiky, pohybovalo se od pěti do devíti tisíc korun navíc k měsíční výplatě,“ vysvětlil Hanák.

Zákon o veřejných zakázkách však zabránil navýšení v Jihomoravském a Ústeckém kraji. Jediným kritériem veřejné soutěže tam totiž byla cena, a kraje tedy mohou dopravcům vyplacené částky zvýšit pouze o inflaci, nikoli na sazbu vyžadovanou nařízením. „Nařízení vlády je velmi nestandardní, vstupuje totiž do vztahu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Kraje řidiče nezaměstnávají, smlouvy mají s dopravci. Přesto se snaží situaci, za kterou nemohou, vyřešit, aby lidé potřebné peníze dostali,“ prohlásila předsedkyně Asociace krajů a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Odbory ale nepovažují kroky některých krajů a dopravců za dostatečné. „Cílem nařízení vlády bylo výrazné a významné navýšení mezd řidičů autobusů a Odborový svaz dopravy trvá na skutečné realizaci tohoto cíle,“ uvádějí odbory na svých webových stránkách. „Vždyť je pod naši úroveň jednat stále o tom, zda má mít řidič 98,10, 101 nebo 105 Kč na hodinu hrubého. Musíme se bavit o podstatně jiných částkách!“

Solidaritu s kolegy vyjádří i řidiči v Karlovarském kraji a středních Čechách. Autobusy sice vyjedou, budou však na situaci upozorňovat vlaječkami či letáky.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Unsplash / Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *