Nakažený už neznamená nakažlivý. Přesto nemocných AIDS přibývá

Dobrou i špatnou zprávu přináší rok 2017 v otázce onemocnění AIDS. Léčba viru HIV se zlepšila natolik, že nakažený už nemusí znamenat nakažlivý. Jenže navzdory pokroku se Česko stále drží na vrcholu v podílu ročního přírůstku nemocných. „Zatímco v západní Evropě podíl klesá, v Česku stoupá,“ uvedl Robert Hejzák, předseda společnosti AIDS pomoc, na tiskové konferenci v úterý 28. listopadu.

V Česku žije přibližně 3100 lidí nakažených HIV. Dalších přibližně 700 o nemoci neví a může ji nevědomky šířit dál. Podle zářijové zprávy přibylo letos 194 nakažených, přičemž toto číslo do konce roku nejspíš ještě poroste. S tuzemskými výsledky kontrastuje například Londýn, který v posledních dvou letech eviduje 80% pokles nakažených.

„Hlavní důvody, že se jinde daří a u nás ne, jsou včasné testování a preexpoziční profylace (PrEP),“ upozornil Hejzák na vysoce účinný preventivní lék PrEP, který je v Česku zatím těžko dostupný. Ačkoliv je totiž virus HIV stále neléčitelný, nemusí už nakaženým narušovat život. „Když se včas začnou užívat léky, tak ideálně do půl roku dosáhnou toho, že mají nedetekovatelnou virovou nálož,“ upřesnil lékař Milan Zlámal. To znamená, že se virus v těle potlačí na takové množství, u kterého už jeho nehrozí šíření.

„Osoba nakažená virem HIV, která absolvovala šestiměsíční úspěšnou antivirou léčbu a opakovaně doloží nedetekovatelnou nálož, může provozovat nechráněný pohlavní styk,“ uvádí Česká společnost AIDS pomoc v tiskové zprávě. „Pokud je člověk správně léčený, dostane se do fáze, kdy je neinfekční,“ doplnil Hejzák.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com/typographyimages

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *