Působení Rádia Svobodná Evropa v nesvobodě

Ve čtvrtek 27. dubna 2017 jsme jako skupinka studentů předmětu Angličtina pro žurnalisty měli možnost nahlédnout do zákulisí Radio Free Europe/Radio Liberty sídlícího v nové moderní budově blízko metra Želivského. V souladu s mottem “Svobodná média v nesvobodných společnostech“ je vysílání zaměřeno hlavně na regiony s nestabilní politickou situací. V současnosti má RFE/RL redaktory ve 23 zemích světa a vysílá ve 26 jazycích, včetně jazyků menšin jako jsou čečenština či baškirština.

V první polovině naší návštěvy nás provázela Evgeniya, sympatická Ruska s velmi profesionálním vystupováním. Vysvětlila, nakolik může být novinářská práce v regionech s mediální cenzurou a autokratickými režimy složitá a nevděčná – někteří její kolegové už zakusili pobyt ve vězení, jiní musí pracovat velmi opatrně s ohledem na svou bezpečnost. Evgeniya nás provedla celým labyrintem chodeb a místností sídla této důležité mediální organizace. Nahlédli jsme i do jednoho z mnoha nahrávacích studií a mohli si poslechnout, jak exoticky zní perština v přímém přenosu.

To, co si Evgeniya na práci pro RFE/RL pochvalovala nejvíce, bylo jeho mezinárodní prostředí. Co jeden blok – část otevřeného prostoru „open space“, to národnost či etnikum. Každý z novinářů se prezentoval jako nedílná součást komunity, a přitom silná osobnost s vlastními zájmy. Zaujaly mě fotografie, které byly vyvěšeny a vystaveny v celém pracovním prostoru. Zachycovaly dramatické události nejbližších dějin, ale také „obyčejné“ každodenní momenty, které si lidé v RFE/RL vybrali jako osobní připomínku na svůj pracovní stůl.

Na začátku druhé části exkurze jsme se usadili v prostorné konferenční místnosti nesoucí jméno Václava Havla a seznámili se s Glennem Katesem, charismatickým šéfredaktorem týmu digitálních médií (DIGIM) a jedním ze zakladatelů zpravodajské platformy RFE/RL Current Time. Glenn se s námi podělil o cennou novinářskou zkušenost z Moskvy, kde v minulosti pracoval pro moskevské oddělení The New York Times. Nový zpravodajský web RFE/RL Current Time se zaměřuje především na rusky hovořící země, kterým chce poskytnout neovlivněné informace jako protiváhu ke zpravodajství státní televize. Naladit si ho lidé mohou na internetu i televizi.

Po opuštění budovy RFE/RL a rozloučení se s novináři je vidět, kolik práce ještě zbývá, a nakolik je nezávislé mezinárodní médium potřeba v zemích, jež se potýkají s problémy, které už Česká republika naštěstí nemusí řešit. Zejména v Rusku a okolních postsovětských zemích by bez působení RFE/RL chyběl nezávislý zdroj zpráv, tolik důležitý pro formování kritického myšlení na národní i mezinárodní úrovni.

Text vznikl v rámci kurzu Angličtina pro žurnalisty pod vedením Mgr. Aleny Proškové. V následujících dnech bude publikován také v anglické verzi.

Foto: Evgeniya Konovalova, RFE/RL

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *