Zeman navštíví Bílý dům, Trump zase Pražský hrad

Budoucí prezident Spojených států amerických Donald Trump pozval českého prezidenta Miloše Zemana na návštěvu Bílého domu. Stalo se tak při telefonickém hovoru 6. prosince. „Prezident republiky též pozval nového prezidenta USA k návštěvě České republiky a toto pozvání bylo přijato,“ uvedl mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Podle mluvčího ocenil Donald Trump hlavně Zemanovu podporu při kandidatuře v  prezidentských volbách. Zeman měl být podle Trumpových slov „jediným evropským prezidentem“, který jeho kandidaturu před listopadovými volbami veřejně podpořil.

Podle hradní tiskové zprávy se oba představitelé shodli, že nejlepší příležitostí ke schůzce bude konec dubna. Tou dobou má prezident Zeman v USA obdržet ocenění několika významných židovských organizací, které již vloni ocenily Trumpa.

„Oba státníci dále diskutovali společná stanoviska v oblasti boje proti islámskému terorismu. Hovořili spolu též o dalších oblastech politické a ekonomické spolupráce, které naše obě země spojují,“ uvedl v tiskové zprávě Ovčáček.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka se jedná o výbornou zprávu. Je to prý šance, že po Trumpově nástupu do funkce budou pokračovat intenzivní a dobré vztahy USA a České republiky.

Zeman v polovině listopadu také telefonicky hovořil s bývalou manželkou Donalda Trumpa Ivanou, která vyjádřila přání stát se velvyslankyní USA v ČR. Podle Zemana prý Spojené státy lepší ambasadorku do Prahy poslat nemohou.

Média připomněla, že naposledy byl na státní návštěvě v USA Václav Havel, a to rovnou dvakrát, poprvé jako prezident Československa, podruhé v roce 1998 už jako prezident ČR. Jednalo by se tak o první oficiální státní návštěvu českého prezidenta v USA po 19 letech.

 

Foto kredit: Gage Skidmore/flickr.com
Článek vyšel v Carolině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *