Noc divadel otevřela dveře scén návštěvníkům po celé republice

V rámci čtvrtého ročníku Noci divadel nabídly české klasické i alternativní divadelní scény rozsáhlý program pro děti i dospělé. Kromě tradiční činohry, prohlídek zákulisí a autogramiád s herci mohli diváci zhlédnout i hudební představení nebo scénická čtení.

Rozsáhlý program nabídla Městská divadla pražská ABC a Rokoko. Kromě jednodenní dílničky Divadelní ABCeda, která seznámila nejmladší diváky s prací herců, režisérů, nebo i osvětlovačů, zazněly také písně ze hry Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách. Večer pak v divadle Rokoko herci vystoupili se scénickým čtením komedií Pravda a Lež od veleúspěšného francouzského dramatika Floriana Zellera. Ten v obou hrách zpracovává téma lži a nevěry v partnerských vztazích.

Ve Venuši ve Švehlovce se večer nesl v režii souboru Depresivní děti touží po penězích. Celá scéna se proměnila v postapokalyptický trenažér. Členové souboru se chopili úkolu naučit návštěvníky přežít v nehostinném postapokalyptickém světě.

Národní divadlo nabízelo prohlídku jevištních prostor Stavovského divadla. Na Nové scéně uspořádalo tvůrčí dílny Mezi hvězdami na motivy Malého prince Antoina de Saint-Exupéryho. V prostorách Anenského kláštera, sídle Baletu Národního divadla, hovořili tanečníci o tajích baletního umění, důležitou součástí programu bylo také slavnostní zahájení prodeje kalendáře Baletu na rok 2017. V samotné scéně Národního divadla pak mohli návštěvníci nahlédnout do archivu fotografií nebo návrhů kostýmů.

V programu Knihovny Václava Havla, která se do projektu Noci divadel také zapojila, byla třicet let stará videoinscenace dramatu Václava Havla Pokoušení. Ta zažila premiéru roku 1985. Havel byl v době natáčení v někdejším Československu zakázaným autorem a neměl šanci vidět hru na vlastní oči. Proto se jeho přítel Andrej Krob rozhodl pořídit z inscenace videozáznam. Ten nyní měli šanci návštěvníci knihovny zhlédnout.

Již čtvrtý ročník Noci divadel pořádal Institut umění – Divadelní ústav. Ten tak česká divadla zapojil do původně chorvatského projektu European Theatre Night, který od roku 2009 pravidelně pořádají mimo jiné i v Rakousku, Chorvatsku, Bulharsku a na Slovensku. Česká republika přitom již dva roky drží první příčku v počtu participujících souborů s rovnou stovkou, čímž o třetinu převýšila průměr.

 

Foto kredit: wikipedia.org
Článek vyšel v Carolině

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *