IKEM: padesát let transplantací ledvin

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) oslavil padesát let od první úspěšné transplantace ledvin. 21. března 1966 totiž tamější chirurgové jako první v Československu ve východní Evropě nahradili nefunkční ledvinu tehdy čtyřiadvacetiletému Karlu Pavlíkovi. Od té doby v IKEMu provedli přes pět tisíc dalších úspěšných transplantací.

Padesátiletý transplantační program shrnuje institut v knize Kaleidoskop vzpomínek, jejíhož křtu se v úterý zúčastnila i nejdéle žijící pacientka s nepůvodní ledvinou Alena Dostálíková. Ta sedm let po transplantaci, v roce 1975, jako první v Evropě porodila zdravé dítě, přestože jí to tehdy lékaři nedoporučovali. „Teď už jsem po třetí transplantaci a až na maličkosti jsem vlastně zdravý člověk,“ sdělila na tiskové konferenci.

Přednosta Transplantcentra IKEM Pavel Trunečka novináře informoval, že jen minulý rok uskutečnili 263 transplantací, tedy více, než ve všech ostatních českých transplantačních centrech dohromady. Metoda transplantace je podle Trunečky nejefektivnějším způsobem léčby selhání ledvin. Výrazně totiž může zlepšit kvalitu pacientova života, protože ho ušetří časově i fyzicky náročného docházení na dialýzu. Úspěšnost operace je přitom u prvních příjemců orgánu 95% a u ledvin od zemřelých dárců dosahuje dokonce 98 %.

Ředitel institutu Aleš Herman poznamenal, že transplantace je výhodná i finančně – zdravotnický rozpočet díky ní již po roce ušetří téměř půl milionu korun oproti ročnímu poskytování dialýzy.

IKEM se v poslední době snaží posilovat program transplantací od živých a zdravých dárců, jejichž orgány fungují lépe a déle než od dárců zemřelých, uvedl na tiskové konferenci přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk. Byť je množství dárců v Česku na evropské poměry značné, pacienti stále musí na operaci čekat dva až tři roky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *