Snímek Neplač pro mě uvedl festival severských filmů

Již podvanácté se v pražském kině Evald uskutečnila přehlídka severských filmů Nordfest. Akce, která probíhá ve spolupráci se Skandinávským domem, představuje divákům současnou severskou kinematografii. Festival ve čtvrtek 5. listopadu slavnostně zahájilo švédské hudební drama Neplač pro mě, které je inspirováno životem Håkana Hellströma, jedné z největších současných švédských rockových hvězd.

„Hudební film Neplač pro mě je plný humoru, jako správný severský film se ale nevyhýbá ani vážnějším stránkám života,“ citoval nordistku Jitku Jindřiškovou ze Skandinávského domu Denik.cz.

Ze snímku Neplač pro mě (desmondinatutu.se)
Ze snímku Neplač pro mě (desmondinatutu.se)

Kromě filmu Neplač pro mě mohli diváci až do 11. listopadu zhlédnout dalších 20 titulů ze severských zemí, například road movie Sbohem, modrý ptáčku a Spi, děťátko, spi nebo úspěšnou černou komedii Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Film Jo Nesbø: Doktor Proktor a prdicí prášek, natočený podle oblíbené dětské knihy, byl uveden dokonce v předpremiéře.

Od 18. do 27. listopadu naváže už šestý ročník festivalu Dny Severu, jehož cílem je přiblížit severskou kulturu. Letošním tématem jsou Hlasy menšin a festival navštíví norský spisovatel Tore Renberg a finsko-švédská spisovatelka a novinářka Johanna Holmströmová. Skandinávský dům návštěvníky láká na zajímavé besedy o životě Seveřanů v Česku a Čechů na Severu, o severském feminismu v kultuře a promítání dalších skandinávských snímků v Komorním kině Evald.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *