Nová čtvrť na Žižkově či metro D. Výstava líčí budoucnost Prahy

Do dalších let si Praha klade za cíl zvýšit nabídku bydlení a město modernizovat. Dopravu by měly zlepšit trasa metra D či tramvajová trať v horní části Václavského náměstí, v nové byty se může proměnit bývalé nákladové nádraží na Žižkově. Jak by metropole mohla vypadat, představuje výstava s názvem Praha zítra? Pražské priority. Na výlet do budoucnosti zve Centrum architektury a městského plánování (CAMP).

Expozice se dělí na pět kategorií: čtvrti, propojení, příležitosti, náměstí a parky. Nejzajímavější projekty přibližuje velká promítací stěna, o dalších návrzích se mohou návštěvníci dozvědět víc na dvou interaktivních tabulích, které nabízí fotografie, vizualizace a ve zvukových nahrávkách názory radních hlavního města. „Myslím, že největším problémem Prahy je krize dostupnosti bydlení. Jako zásadní téma rozvoje města proto vidím otevřít pro výstavbu největší brownfield, tedy Bubny-Zátory,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Brownfieldů, neboli větších nevyužívaných pozemků, je v Praze hned několik.

Mezi nejzajímavější a v poslední době nejdiskutovanější patří bývalé nákladové nádraží Žižkov. Hlavní budova je od roku 2013 kulturní památkou, developeři si s městskou částí Praha 3 dali za cíl ponechat oblasti osobitý ráz a zároveň vybudovat funkční bydlení pro rodiny s dětmi i seniory. Finální kolaudace komplexu je v plánu na rok 2030. Za zmínku stojí i cyklostezka v Praze 10 v místě bývalé vlakové trati z hlavního nádraží do Benešova. „Bude to příjemná změna, místo rámusu vlaků za domem budu mít kam jít na procházku,“ poznamenala návštěvnice Jana Hajná. Budoucí podobu Prahy je možné vidět do 20. prosince a vstup je zdarma.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: CAMP

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *