„Nejste sami, naše země vám stojí po boku.“ Premiér Fiala navštívil obléhaný Kyjev

Slova chvály a obdivu, ale také kritika za zbytečné riskování. Takové jsou reakce po návratu Petra Fialy (ODS) do Prahy. Jeho letadlo přistálo na kbelském letišti ve středu 16. března okolo 13. hodiny. Společně s českým předsedou vlády na Ukrajinu cestovali jeho protějšci z Polska a Slovinska Mateusz Morawiecki a Janez Janša. Trio premiérů doplnil předseda nejsilnější polské strany Právo a spravedlnost a vicepremiér Jarosław Kaczyński. Do Kyjeva dorazili vlakem z polské Přemyšle jako zástupci Evropské rady.

V Kyjevě se představitelé tří členských zemí Evropské unie setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem. Na tiskové konferenci po společném jednání Morawiecki vyzval, aby EU urychleně přidělila Ukrajině status kandidátské země. „Ukrajina patří do Evropy a budeme podporovat vaše členství v Evropské unii, abyste se stali členy co nejdříve,“ doplnil polského premiéra jeho slovinský protějšek.

„Diskutovali jsme čtyři okruhy – otázky sankcí, účinnosti dalších kroků, humanitární pomoci, vojenské pomoci a mluvili jsme také o možnosti dalších diplomatických kroků,“ oznámil po návratu do Prahy Fiala. Zároveň také zdůraznil, že Ukrajina v tuto chvíli nejvíc potřebuje dodávky protitankových a protileteckých střel.

Podle šéfa kanceláře polského premiéra Michała Dworczyka se návštěva připravila na unijním summitu ve Versailles, ale z bezpečnostních důvodů se několik dní držela v utajení. O Fialově cestě dopředu nevěděli ani všichni ministři jeho vlády. Předsedové koaličních stran mu však jednoznačně vyjádřili podporu. „Naše země i vláda stojí po boku Ukrajiny. Premiér Fiala o tom dnes osobně ujistil v Kyjevě ukrajinského prezidenta. Petře, děkuji!“ Napsal na Twitter Ivan Bartoš (Piráti).

Podle místopředsedy sněmovního zahraničního výboru Jaroslava Bžocha z opozičního hnutí ANO však cesta představovala příliš velké riziko v porovnání s jejími výsledky. Právě z tohoto důvodu na doporučení bezpečnostních složek na Ukrajinu necestoval slovenský premiér Eduard Heger, přestože pozvání dostal. Čelí za to kritice, přestože i mezi Slováky se našly hlasy neschvalující cestu. „Přijeli zatížit policejní síly Ukrajiny, které je musí mimořádně chránit? A blokují vlaky s humanitární pomocí? Jak můžou pomoct?“ Tázala se na sociálních sítích bývalá velvyslankyně a diplomatka Magda Vášáryová, která se pozastavovala také nad složením delegace.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Seznam Zprávy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *