Majitelé dronů se od prosince nevyhnou registraci

Až desítky tisíc majitelů dronů a leteckých modelů ovlivní nová pravidla pro bezpečnost bezpilotního létání. Změna vychází z nové legislativy EU a jednotlivé státy ji budou uplatňovat od 31. prosince tohoto roku. Ve čtvrtek 3. prosince to na tiskové konferenci oznámil ministr dopravy, obchodu a průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Nový typ regulace třídí drony do tří kategorií: otevřená, specifická a certifikovaná. Kategorie jsou určené na základě účelu, hmotnosti a jednotlivých funkcí dronu. Výjimku z registrace budou mít pouze hračky pro děti do čtrnácti let nebo letouny lehčí než 250 gramů, a to ještě pouze ty, které nejsou vybavené kamerou. Novým pravidlům podléhají všechny bezpilotní letouny, včetně těch využívaných leteckými modeláři, a legislativa mezi nimi nijak nerozlišuje. Podle vyjádření ministerstva dopravy bude za porušení nových pravidel hrozit vysoká sankce. Všechna dosud platná pravidla provozu dronů zůstávají beze změny.

Systém registrací spustil Úřad pro civilní letectví v pátek 4. prosince a jeho součástí je i krátké školení online následované testem, které má majitele dronů poučit o správné vzdálenosti od obydlených oblastí nebo procházejících lidí. Důraz klade také na správné dodržování leteckého prostoru a GDPR. Registrace a veškeré informace k ní jsou dostupné na webových stránkách Úřadu pro civilní letectví (https://dron.caa.cz/). Po tiskové konferenci následovala i krátká ukázka možností bezpilotní techniky. Se svým dronem vystoupili například zástupci Policie České republiky, která má k dispozici přes tři desítky takových letounů a využívá je ve specifických situacích. V budoucnosti můžeme očekávat široké uplatnění dronů v řešení krizových situací, jmenovitě u hasičů nebo horských záchranářů.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Vojtěch Lang


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *