Pithart a Čarnogurský diskutovali o dělení Československa – tentokrát s klidnou hlavou

V letošním roce si různými způsoby připomínáme sto let od vzniku samostatného Československa, Národní muzeum však už podruhé v krátké době připomnělo i 25 let od jeho rozdělení. V Nové budově NM, tedy v budově bývalého Federálního shromáždění, se 22. února konala debata Petra Pitharta a Jána Čarnogurského, bývalých premiérů obou zemí v letech 1990-1992. Beseda navazovala na tu z prosince 2017, kdy se střetli dva hlavní aktéři rozpadu federace Václav Klaus a Vladimír Mečiar (viz Carolina 935).

Česká televize debatu, stejně jako prvně, živě vysílala a moderoval ji opět Daniel Takáč. Rozdílné od minulé debaty však byly postoje obou účastníků k 1. lednu 1993. Petr Pithart i Ján Čarnogurský vnímají rozdělení Československa jako problematickou záležitost, vzpomínají na spoustu komplikací a uvědomují si, že vše neproběhlo tak dobře, jak mohlo. Pithart se o tehdejším řešení situace vyjádřil jako o „legálním, avšak ne legitimním“.

Diskutovalo se na příklad o neuskutečněném referendu. Nekonalo se proto, že se političtí představitelé neshodli na formulaci otázky, která měla být položena. Dalším tématem debaty byl různorodý pohled obou národů na celou událost; Češi rok 1993 vnímají jako rozpad Československa, zatímco Slováci jako vznik samostatného státu. Dostalo se i na „Pithartův dvojdomek“, tzv. pomlčkovou válku nebo pověstné schůzování po celé republice, které v médiích dostalo pejorativní přezdívku „putování po hradech a zámcích“. Pithart i Čarnogurský se také pozastavili nad tím, že se státoprávní otázka rozpadu federace vůbec nestala tématem parlamentních voleb v červnu roku 1992.

Vztahy Čechů a Slováků nejsou podle Čarnogurského založené jen na „právních konstrukcích, ale jsou niterně přátelské, prostě dobré“. Bývalý slovenský premiér proto doufá, že pokud by přišla mezinárodní krize, postaví se oba státy na „jednu stranu barikády“. Optimismus ohledně současného uspořádání ostatně prolínal celou diskusí. „My jsme rozdělení přijali s rozpaky, tady přece nikdo 1. ledna 1993 nic neoslavoval. Slovensko z toho něco podstatného vytěžilo, upevnilo slovenské sebevědomí, a já jim to přeju. A dneska řeknu – ano, je to dobře,“ zopakoval několikrát Petr Pithart.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *