Kritik v novém dokumentu otevřeně odhaluje své životní potíže

Krize středního věku, hraniční fyzické experimenty na vlastním těle, nasazení detektiva na sledování bývalé přítelkyně. To vše nabízí nový dokument režiséra Martina Marečka, který odhaluje pět kritických let v životě filmového kritika a feministy Kamila Fily. Snímek s názvem Síla, který se poprvé představil na mezinárodním festivalu Ji.hlava, vznikl v produkci společnosti Vernes a HBO Max a na zmíněné přehlídce se stal nejsledovanějším a nejdiskutovanějším.

Fila poslal producentovi Zdeňkovi Holému námět už před šesti lety. Jeho původní záměr byl sledovat pětiletou proměnu, při které dosáhne maximálního potenciálu svého těla pomocí dopingové směsi. Během zmíněných pěti let se však objevila další citlivá témata, která význam dokumentu razantně proměnila.

Snímek odhaluje jeho citovou nevyzrálost, neskrývá životní problémy a peripetie. Například zachytil, že Fila chápe filmové světy, třeba ve Star Wars vidí detaily, které ostatním unikají, má však problém vyznat se ve světě reálném.

„Kamil není dobrý herec,“ odpověděl Mareček na dotaz, zda se v dokumentu chová Fila autenticky, a dodal, že „když je dlouhý natáčecí den, tak už to pak neřešíte.“

Slavnostní premiéra se uskuteční 5. ledna, distribuční o den později. Síla už teď sklízí úspěchy. Na festivalu Ji.hlava vyhrála Jana Vlčová první místo za střih v sekci Česká radost a snímek se zařadil i do mezinárodní soutěže Opus Bonum.

„Doufám, že předkládám verzi příběhu, která se netýká jednoho konkrétního lidského osudu. I proto se film nejmenuje Fila, ale Síla,“ řekl Mareček.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Artcam

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *