Je to 100% hovězí, potvrdil test o jídle v restauracích McDonald’s
Jen necelá polovina strávníků v českých pobočkách řetězce McDonald’s věří, že jejich mleté hovězí maso je bez příměsí levnějšího drůbežího masa či šlach. Proto si vedení nechalo zpracovat studii od Ústavu konzervace potravin a Ústavu biochemie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. A její výsledky, které zástupci firmy i výzkumníků zveřejnili ve středu 23. října, potvrdily: V burgerech je 100% hovězí bez dalších příměsí.
Tým okolo Jana Pivoňky pro šetření zvolil metodu PCR (Polymerase chain reaction) ve dvou fázích. Nejprve zjišťoval daný druh masa a následně v jakém množství se v jídle nachází. „Zjednodušeně je principem porovnání DNA ve vzorku a té z masa, které se nejčastěji používá k náhradě části hovězího masa, tedy masa z prasete, koně a kuru domácího,“ vysvětlil Pivoňka. „Grilované hovězí maso v McDonald’s obsahuje víc než 120 gramů masa ve 100 gramech výrobku, což je dané ztrátou vody během grilování.“
Výzkumníci odebírali vzorky nahodile na konci září a v říjnu v několika pražských restauracích. „Neměli jsme pochyb, že by výsledek šetření dopadl jinak,“ pochvaluje si manažer kvality McDonald’s Vít Grec a zároveň podotýká: „Naše specifikace výrobku je jasná: čisté hovězí maso bez jakýchkoliv přísad. Navíc základním požadavkem je stoprocentní dohledatelnost suroviny, a tedy původu masa.“
McDonald’s má v Česku téměř sto poboček a v jeho restauracích se zkonzumuje třetina veškerého hovězího.
Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.
Foto: Pixabay