Festival Na hlavu se pokoušel bourat předsudky o duševních poruchách

V pražském kině Světozor se od 20. do 23. dubna konal první ročník filmového festivalu Na hlavu. Nabídl spojení projekcí filmů s přednáškami odborníků na duševní zdraví i nemoci. Kultovní snímky jako Amadeus, Trainspotting a mnoho dalších získaly díky přednáškám nový rozměr, a umožnily tak divákům pochopit, co se v hlavách filmových postav skrývá.

Festival zahájil Amadeus, populární film Miloše Formana, který představuje Mozarta jako geniálního blázna. Právě vztah mezi genialitou a duševním vyšinutím objasnil Cyril Höschl ve své úvodní přednášce. V rámci jeho vystoupení se křtila i nová publikace kolektivu autorů Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ ) s názvem Mozek a jeho člověk, mysl a její nemoc. Program nabídl i snímek Ex machina na téma umělé inteligence, k němuž promluvil Filip Španiel. Animovaný film V hlavě odhalil období dospívání mladé dívky a všechny emocionální nástrahy, které na ni čekají.

Právě průběh emocí, jejich projev a jak je umět číst objasnil v přednášce Radvan Bahbouh: „Největší stupeň naslouchání v psychologii je hluboké emoční naslouchání. To nastává tehdy, když se rozhodneme vnímat emoce druhého. Je krásné, že když vidíme někoho, kdo má radost, automaticky to dobíjí energií i nás. Když jsme naopak s někým, kdo je ve špatné náladě, tak nás to činí soucitnými. Myslím, že je ohromné nechat na sebe působit emoce a neměli bychom se jim vyhýbat.” Pozornosti diváků se dočkaly i další snímky jako Pořád jsem to já o Alzheimerově nemoci s přednáškou Pavla Mohra nebo naturální snímek Proti přírodě. Program ukončila přednáška Jiřího Horáčka o závislostech a drogách spojená s promítáním filmu Trainspotting.

V Česku se duševní obtíže týkají až čtvrtiny populace, i přesto mnoho nemocných naráží na neporozumění okolí. „Právě předsudky a stigmatizaci lidí s duševním onemocněním chceme formou festivalu překonávat. V zahraničí už podobné akce běží řadu let. Stigmatizaci totiž lidé s duševní nemocí mnohdy považují za větší problém než samotnou nemoc,“ řekla pro Českou televizi výzkumná pracovnice NÚDZ Miroslava Janoušková.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Festival NA HLAVU / Facebook.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *