Zrní se vrací, album Jiskřící vyjde 31. března

Kladenský kvintet Zrní je po dvou a půl letech zpět s novou deskou. Vydání alba Jiskřící, které spatří světlo světa 31. března, oznámila kapela minulý týden na svém facebooku a v pondělí zveřejnila i videoklip k prvnímu singlu. Desku podpoří rozsáhlé československé turné, jehož první část vyvrcholí 27. dubna v Bratislavě, kde Zrní s pomocí Lenky Dusilové své nové album pokřtí.

Zrní rozhodně nejsou kapelou, která by nahrála dvakrát stejné album, a skladba Jiskřící raketa TOTO dává jasně najevo, že nová deska bude opět posouvat hranice. Kapela ji nahrála v Madridu pod dohledem dvorního producenta Ondřeje Ježka. Kromě tendence tvořit dramatičtější, euforičtější skladby je zjevná i chuť experimentovat s nástrojovým obsazením. V Jiskřící raketě TOTO dává skupina velký důraz na samply a elektronika bude provázet i zbytek alba. Změna stylu pramení jak z přirozeného lidského a tvůrčího vývoje kapely, tak i ze spolupráce se slovenským umělcem Jonatánem Pastirčákem, který vystupuje pod pseudonymem Pjoni.

„Nové album nejsme jenom my, ale trochu i Ondřej a trochu i Pjoni,” řekl Carolině zpěvák Jan Unger. „Rozhodně ale nepůjde o čistě elektronické album.” Singl kapela doplnila o dokumentární videoklip, který zachycuje atmosféru jejího pobytu ve Španělsku a velmi dobře koresponduje s hymnickým textem, zpívaným typickou Ungerovou dikcí. Na albu se neobjeví podzimní singl Kdo to budí medvěda. „Budou tam jenom naše madridské věci,” vysvětlil.

„Pro mě je důležité, aby mělo album nějaký příběh,” řekl Unger. „Já jsem si prošel takovým krizovým obdobím. Po třinácti letech jsem se rozešel se ženou, deska je tedy o tom, co může takový rozpad člověku přinést.”

Skupina vznikla roku 2001 ve složení Jan Unger, Jan Fišer, Jan Juklík, Jan Caithaml a Ondřej Slavík a stejnou sestavu si drží po celou dobu svého trvání. Po skromných undergroundových začátcích s alby Voní (2009) a Hrdina počítačový hry jde do světa (2011) se kapela v posledních letech dostala na vrchol české klubové scény, aniž by ztratila svůj bezprostřední přístup a přirozenost. Za album Soundtrack ke konci světa (2012) Zrní získali cenu Anděl za objev roku, Následuj kojota (2014) jim zase vysloužilo nominace na ceny Apollo.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D., a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Zrní oficiální promo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *