Válovky slaví sto let i na rodném Kladně

V Galerii Kladenského zámku od 15. prosince do 19. února probíhá vzpomínková dvojvýstava Narozeniny/Pocta sestrám Válovým k výročí sto let od narození Jitky a Květy Válových. Obrazy obou sester pak doplňují díla jejich přátel a známých.

Dvojčata Jitka a Květa Válovy by 13. prosince minulého roku oslavily sté narozeniny. Válovky, jak se jim mezi jejich přáteli ale i odbornou veřejností říkalo, žily a malovaly v rodném Kladně. Zatímco Jitčiným tématem byl zejména boj, Květa se věnovala masivu skal a lidským postavám.  

Kladenskou výstavu tvoří z větší části díla dvojčat pocházejících ze soukromých sbírek. „Své kresby a malby občas darovaly přátelům ze vzájemného obdivu, z přátelství nebo také jen za cigarety a láhev vína,“ doplňuje kurátorka Dagmar Šubrtová, která se dlouhodobě stará o odkaz sester Válových. Mnohé vystavované obrazy jsou tedy k vidění úplně poprvé. 

Jejich majitelé je doplnili krátkými příběhy, jak se k obrazům či skicám dostali. Před očima návštěvníka tak například anonymní portrét chlapce dostává jméno. Vojtěch Babka, dnes redaktor Českého rozhlasu, na panelu vedle obrazu mladíka popisuje, jak ho Jitka Válová nakreslila za odměnu, protože jí spravil rádiovou anténu.  

Úcta i stesk

Druhou část výstavy tvoří díla výtvarníků Františka Tomíka, Vladimíra Havlíka, Adama Rybky, Michaely Horákové a dalších. Na sestry umělci vzpomínají pomocí obrazů, soch nebo videa. 

Vyčnívajícím dílem jsou pak sošky od Adama Rybky vytvořené pomocí 3D tiskárny. Díky dobré práci kurátorky jsou díla doplněna i obrazy Válovek, kterými se Rybka při tvorbě nechal inspirovat.

Každý z umělců navíc popisuje své vzpomínky na jedinečné sestry i slovy. „Co jsem intenzivně pociťovala, co mě inspirovalo, byla tvorba a život sester, naplněný dualismem. Spolu s černou přichází bílá, s jemností linek mohutnost ploch,“ vzpomíná výtvarnice Michaela Horáková. 

Spojení výtvarných děl a vzpomínek tvoří intimní obraz o práci i nezaměnitelné povaze sester Válových. Výstava je opravdu poctou, jak slibuje její název. Bohužel se neodehrává přímo v domě Válovek, kam by takto důvěrná expozice patřila více než do anonymního kladenského zámku. Díky nezájmu města ale zůstává dům sester Válových v Bendlově ulici číslo 6 prázdný. 

Prázdný ateliér, ve kterém ale duch Válovek stále žije

Dvojvýstavu pak ještě doplňuje expozice s názvem VÁLOVKY 100. Fotografové a manželé Jiří a Jiřina Hankeovi představují soubor fotografií sester, který vznikal od osmdesátých let až po dobu jejich „odcházení“. Dvojportréty vystihují energickou dualitu obou sester, kdy ani jedna nestojí v pozadí, ale doplňují se.  

Nejzajímavější snímky odhalují dnes prázdný dům a současně ateliér sester Válových. Zdánlivě smutné fotografie opuštěných prostorů ukazují, že jejich duch na Kladně stále přebývá podobně jako Jitky rozmalované plátno a podlaha špinavá od barev.

Text vznikl pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *