Taxmeni aneb staré pušky nerezaví / ani ve Strašnicích

Dnes již legendární českou military country skupinu Taxmeni budou znát spíše starší generace. V pražských Strašnicích přesto zaplnili celý „kulturák“ a předvedli s grácií svoji show plnou nezapomenutelných klasik. Koncert se konal v KD Barikádníků 13. listopadu a spolu s Taxmeny vystoupili jako hosté Rangers band.

Drtivou většinu příchozích tvořili senioři, výjimkou byla vyčnívající dvojice mladíků ve vojenských blůzách. Na ty koneckonců přátelsky narážel i frontman skupiny Taxmeni Vráťa Vyskočil. Sálem kulturního domu duněly tóny časem prověřených písní, při nichž nejedno oko diváků nezůstalo suché. Vyskočil sice tvrdí, že covery už dlouho nehrají, ale s jistotou mohu potvrdit, že vždy navíc zazní písně Honzy Vyčítala, Greenhorns a dalších nesmrtelných hitmakerů. Naštěstí tomu tak bylo.

Samotní Taxmeni (čteme texmeni) letos slaví 52 let. Po svém vzniku se postupně účastnili různých hudebních soutěží, vyhráli i prestižní ceny. Kvůli tehdejšímu režimu se na nějakou dobu skupina musela přejmenovat na Krajánky. Po revoluci se již opět Taxmeni objevili v září reflektorů a svými texty obohacovali českou hudební country scénu. Ze začátků skládajících se primárně z melodií tradiční americké country se postupně dopracovali k vlastní tvorbě. V čele stojí již zmíněný Vyskočil, dále historik Jaroslav Čvančara nebo zpěvák a kytarista Andy Seidl.

Jejich texty jsou z velké části o armádě, což se krásně doplňuje se zelenými/olivovými tričky ostřílených členů kapely. Na posluchačích bylo vidět, že si vše patřičně užívají. Snad jsou jim ti Taxmeni ze všech nejvíc blízcí pro své mládí. Totiž ta energická, rychlá a americkým jihem inspirovaná hudba se rychle stala znovunalezeným věrným kamarádem všech přítomných. Zazněly jejich nejznámější singly jako Vlak do zlatodolu, Vzpomínky na starý časy či Tulák po hvězdách. Z převzatých to byly Tipperary, Řekni, kde ty kytky jsou a také Baltimor.

Osobně se mi na nich nejvíce zamlouvá jejich zapálení pro věc. Jsou schopni hodinu a půl předávat lidem radost a moudra z některých svých písniček. Komunikují také s publikem a celá akce je o to živější. Po celý rok objíždí celou republiku a pokaždé před nimi stojí a sedí plné osazenstvo natěšených fanoušků, které ještě Taxmeni nedokázali zklamat. Country můžete nesnášet, ale tito veteráni vás ho mohou naučit milovat.

Text vznikl pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

Foto: Jakub Roubíček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *